Početna»Vino»Degustacije»Liga izuzetnih prokupaca
18.12.2019.

Liga izuzetnih prokupaca


Nakon što se prokupac vratio u igru i etablirao kao poželjna sorta na vinskim kartama i autentičan argument srpske vinske industrije za pozicioniranje na svetskoj vinskoj mapi, ušli smo u fazu da moramo, najpre sebi samima, da odgovorimo na to šta su i kako bi trebalo da izgledaju vina od ove sorte. Da li je prokupac uporediv sa elegantnim i prefinjenim pinoima, ili je pandan voćnim srednjeevropskim frankovkama ili ipak može da daje i puna, bogatija vina?

Sudeći po ponudi i vinima od prokupca kojih je na tržištu sve više, prilično sigurno možemo da tvrdimo da prokupac nije ograničen na jedan stil, već je široko primenjiva, svestrana sorta, kako sama, tako i kao poželjni partner u kupažama. Ako zanemarimo rozee i kupaže, te pitanje stilova ograničimo na crvena sortna vina, prokupce bismo mogli da podelimo u tri grupe. Prvu bi činila lagana i umereno puna crvena vina, svežija, modernog izraza, uglavnom voćnog i začinskog karaktera. U drugoj bi se našla puna, koncentrisanija, slojevita i pretenciozna vina sa višim procentom alkohola i snažnijim uticajem drveta, dok bi treću grupu činili prokupci tradicionalnog stila, sa karakterom zrelog voća, puno začinskih i zemljanih nota, umerenog tela, čvrste taninske strukture i nižih kiselina. Pored toga, ima i uspelih pokušaja da se od prokupca napravi belo vino, a takođe, neki vinari se - opet veoma uspešno - igraju sa kasnim berbama i prosušivanjem bobica, jureći "amarone stil". Dakle, vema širok spektar, što prokupcu otvara mnoga vrata ka potencijalnim tržištima. Vinarima sada predstoji da stilove do kraja precizno definišu, vina jasnije cenovno pozicioniraju i upoznaju se sa karakteristikama specifičnih teroara u vinogorjima u kojima se prokupac gaji.

Degustatorski tim magazina Vino & Fino prokupce za ovaj broj ocenjivao je u degustacionoj sali beogradske vinoteke Vine & Pleasure. Degustacija nam je donela uverenje da odavno više nema mesta sumnji u potencijale prokupca. Među nekoliko desetina vina koja je moguće pronaći na policama vinoteka, nalaze se neka zaista izuzetna!
degustacija prokupac breg 2015 vinski magazin vino fino
Prokupac Breg 2015
Doja
Toplica
Koncentrisan, čist i precizan miris, razvijen i zreo, sa obiljem tonova crnog voća, mušmule i brusnice, uz note sušene nane, smole, cigare i začinskog bilja. Tu je i plemenito, potpuno integrisano drvo. U ustima puno, sočno, somotastih tanina i gipkih, finih kiselina. Izuzetno postojano, duboko i slojevito.
92/100
2900 RSD
degustacija prokupac kostić 2015 vinski magazin vino fino
Prokupac Kostić 2015
Kostić
Toplica
Intenzivan miris, pomalo rustičan, sa dominantnim karakterom crnog voća i notama hrastovine. Šljiva, crna trešnja i kupina, a zatim biber, tost i ton stare kože. Punog ukusa, raskošne strukture i zrelih tanina, postojane i kompleksne završnice.
91/100
1625 RSD
degustacija prokupac ivanović 2017 vinski magazin vino fino
Prokupac Ivanović 2017
Ivanović
Župa
Mlado, potentno vino sa bogatim mirisom zgnječenih kupina, trešnje, lista duvana, zelenog oraha, žalfije, zelenog bibera... Puno, bogato na nepcima, još uvek mladih, pomalo robusnih tanina, sočno i postojano.
90/100
1035 RSD
degustacija radovan 100 2017 vinski magazin vino fino
Radovan 100% 2017
Podrum Čokot
Župa
Snažan karakter aroma koje se još uvek razvijaju, donoseći obilje zrelog tamnog voća i note slatkih začina, kafe i crne čokolade. Izrazito koncentrisano, raskošne taninske strukture i čvrstih, jasnih kiselina. Dugotrajne završnice sa puno voćne svežine.
89/100
2200 RSD
degustacija zmajeviti prokupac 2017 vinski magazin vino fino
Zmajeviti Prokupac 2017
Despotika
Šumadija
Svežina i slojevite voćne note ogrnute dobro upotrebljenom hrastovinom, sa intrigantnim začinskim tonovima: od karanfilića do crnog bibera. Vino u naponu snage, umereno puno, vibrantno i sveže, skladno i dugotrajno.
89/100
995 RSD
degustacija epigenia prokupac 2015 vinski magazin vino fino
Epigenia Prokupac 2015
Toplički vinogradi
Toplica
Tipičan sortni miris zrelog i sušenog bobičastog voća, borovnice i trešnje, uz naglašen animalni karakter. Prepoznaju se i razvijeni začinski i zemljani tonovi. U ustima solidne punoće, vibrantno, suvih, ali ne napadnih tanina, sa ukusom soka od nara i zrele kupine.
88/100
1400 RSD
degustacija boje lila 2011 vinski magazin vino fino
Boje Lila 2011
Budimir
Župa
Sasvim razvijen, kontroverzan miris sa karakterom prezrelog, sušenog i ukuvanog voća. Tu su brusnice, mušmula, pekmez od šljiva, drenjine i sušeni paradajz. Umereno puno, ali dobre strukture i koncentrisanih, živih tanina. Solidne svežine i začinsko – voćne završnica srednje dužine.
88/100
1750 RSD
degustacija prokupac aleksandrović 2017 vinski magazin vino fino
Prokupac Aleksandrović 2017
Aleksandrović
Šumadija
Precizno, savršeno čisto i dopadljivo. Na mirisu i dalje dominira uticaj drveta, sa notama slatkih začina, moka kafe i čokolade. Iz drugog plana se pomaljaju tonovi šljive i trešnje. Na jeziku meko, oblo, potpuno ispoliranih tanina, elegantne, umereno duge završnice.
87/100
1680 RSD
degustacija prince rskavac 2015 vinski magazin vino fino
Prince Rskavac 2015
Braća Rajković
Župa

Miris tamnog voća, suvih šljiva i domaćeg kompota od višanja, dopunjen notama propolisa, drveta i ljutih začina. Koncentrisano na jeziku, suvih, čvrtstih tanina, umereno duge završnice voćnog karaktera.
87/100
1375 RSD
degustacija virtus prokupac 2016 vinski magazin vino fino
Virtus Prokupac 2016
Virtus
Mlava
Potpuno integrisano drvo koje vinu daje kompleksan, ali elegantan miris koji se širi u spektru od borovnice i zrele trešnje, do duvana, crnog čaja i kedrove kutije. Umereno puno, zaokruženo, gipkih tanina.
87/100
990 RSD
degustacija doja prokupac 2017 vinski magazin vino fino
Doja Prokupac 2017
Doja
Toplica
Obilje bobičastog voća, uz zrele trešnje i šljive, sa još pomalo naglašenim mirisima drveta koji nose vanilu, prepečeni tost sa puterom i trag zadimljenosti. Puno, veoma sočno, postojanog voćnog karaktera i raskošne svežine. Još uvek mladih, ali kvalitetnh tanina. U završnici tonovi moke i slatki začini, uz postojane arome svežeg voća.
87/100
1470 RSD
degustacija experiment prokupac 2016 vinski magazin vino fino
Experiment Prokupac 2016
Podrum Čokot
Župa

Borovnice, kupine i slično tamno voće, punoća, dubina i snažni karakter slatkih začina. U ustima puno, sočno, impresivne svežine, pomalo robusnih tanina i postojane, slojevite završnice.
87/100
1040 RSD
degustacija tri morave 2017 vinski magazin vino fino
Tri Morave 2017
Temet
Tri Morave
Precizan i prepoznatljiv sortni karakter, na mirisu dominiraju kupina i trešnja, uz note zelenog bibera, lista oraha, drveta i crnog čaja. Umereno puno, čvrste taninske strukture, srednje duge završnice sa karakterom zrelih šljiva, brusnice i začina.
86/100
1310 RSD
degustacija yotta prokupac 2016 vinski magazin vino fino
Yotta Prokupac 2016
Yotta
Župa
Rustičan, topao miris šljive i tamnih višanja, sa tonovima mente, likera od oraha i crne čokolade. Javljaju se i prijatne zemljane note. Dobre strukture, pomalo suvih tanina i fine voćne svežine.
86/100
1615 RSD
degustacija sveti gral prokupac 2015 vinski magazin vino fino
Sveti Gral Prokupac 2015
Botunjac
Župa
Miris sasvim na strani crvenog, jagodičastog voća, ribizle i višnje. Pomalo starinski karakter, sa patinom velike bačve. Sočno, meko, umerenih, ali pomalo suvih tanina, sa ukusom koji donosi arome šljiva i kompota od višanja.
86/100
1260 RSD