Početna»Vino»Degustacije»DOKAZI SU U MEHURIĆIMA!
29.12.2020.

DOKAZI SU U MEHURIĆIMA!

Nekako i dalje u drugom planu, sasvim tiho, scena penušavih vina iz Srbije polako se razvija, a domaće boce se već guraju na policama boljih vinoteka, zauzimajući mesta penušavcima iz poznatijih svetskih regija. Velika većina tih vina i dalje se proizvodi u malim serijama, tradicionalnom metodom druge fermentacije u boci, što zapravo presudno utiče na njihov, generalno, visok kvalitet. Od dvadesetak boca koje smo probali pripremajući novogodišnje izdanje našeg magazina, odabrali smo ravno deset najupečatljivijih, koje sa puno entuzijazma preporučujemo kao prvi izbor za praznike. Najpre, platićete ove boce značajno manje nego većinu uvoznih, a u najvećem broju slučajeva u čaši ćete dobiti zaista mnogo. Uostalom, ove godine je definitivno vreme da podržimo domaće vinare, ovog puta i one uporne posvećenike ideje da vinogorja Srbije mogu da iznedre i izvanredne penušavce. Za to nudimo dokaze na narednim stranicama.
degustacija penušavac komuna 2015 vinski magazin vino fino
Penušavac Komuna 2015
Komuna
Fruška gora
Sortni sastav: Rajnski rizling
Brut, tradicionalni metod
Sasvim jedinstveno penušavo vino na domaćem tržištu, napravljeno od čistog rizlinga, tradicionalnom metodom. Nećete ga često sresti na tržištu, zbog malog tiraža u kom se proizvodi, što je prava šteta. Odležavanje na talogu kvasca od oko godinu dana ovde ni najmanje nije narušilo ekspresiju sorte, pa ćete u ovom vinu lako prepoznati rizling kroz jasne voćne mirise sveže dunje, kajsije i grejpfruta. Tu su i zrelije, medaste note, kao i prepoznatljiv uticaj kvasca kroz mirise koji podsećaju na koricu hleba. U ustima se dominacija voća nastavlja, a limun i grejpfrut dolaze u prvi plan. Vibrantno, sa malo fine, stežuće gorčine. Vino sa kičmom, a ipak meko. Poslužite ga uz suši, školjke ili tradicionalnu rusku salatu.
88/100
1600 RSD
degustacija fresco bianco nv vinski magazin vino fino
Fresco Bianco NV
Kovačević/Podrum 1930
Fruška gora
Sortni sastav: Neoplanta, grašac i župljanka
NV – punjeno aprila 2020, LOT 1
Šarmat metod
Hrabar potez sa ulaskom na tržište penušavaca proizvedenih šarmat metodom, kojim u Srbiji tradicionalno vlada italijanski proseko, višestruko se isplatio vinariji Kovačević. Prvi su vratili domaće vino u kategoriju iz koje je potpuno nestalo propašću velikih vinarija, i veoma pametno ga upakovali i pozicinirali cenovno. Fresco Bianco nema godinu berbe, pa je dobro obratiti pažnju na datum punjenja, i kupovati isključivo ono što je stavljeno u bocu pre manje od godinu dana. Tako ćete biti sigurni da ćete dobiti vino očuvane svežine, što mu je i glavni adut. Ovaj dopadljivi i razumljivi penušavac nudi lepršavu kombinaciju cvetnih i voćnih nota. Pronaći ćete belu breskvu, krušku, citruse, liči i sitno belo cveće. Lagano, sveže i razigrano u ustima, čvrstih mehurića i dovoljno duge, voćne završnice. Fresco Bianco odličan je kao neobavezno celovečernje piće, uz sitne zalogaje ili kao aperitiv.
86/100
850 RSD
degustacija tri morave penušavo belo 2018 vinski magazin vino fino
Tri Morave penušavo belo 2018
Temet
Tri Morave
Sortni sastav: Tamjanika
Brut, klasični metod
Bosiljak i smola četinara, a zatim limeta i limun, pa zelena jabuka i nežni cvetni ton, sklapaju se u skladnu aromatsku celinu u čaši Temetovog penušavca Tri Morave. Pioniri penušavog vina od tamjanike u Srbiji, nastavili su sa razvojem ideje da se od domaće muskatne sorte može proizvesti tipično, sveže i prepoznatljivo, a opet ozbiljno penušavo vino. Na jeziku vibrantno, čisto i precizno, mekih i postojanih mehurića, sa malo plemenite gorčine u ukusu naglašeno citrusnog karaktera. Slani sirevi, sveže salate, školjke ili riba belog mesa biće mu savršen par.
88/100
2000 RSD
degustacija gala 2016 vinski magazin vino fino
Gala 2016
Galot
Južni Banat
Sortni sastav: Šardone
Extra brut, tradicionalni metod
Penušavo vino koje zaslužuje da mu se posveti vreme kada se nađe u čaši. Njegov slojeviti miris traži koncentrisanog konzumenta, a kao nagrada dolaze arome dinje, biskvita, pa breskve, sirovih badema i kore limuna. U naponu snage, pokazuje nameru i sposobnost da sazreva još neko vreme. Na nepcima gipko, sočno, izuzetno finih i postojanih mehurića. Mineralno i slankasto, sa postojanim ukusom u kom se voće prepliće sa tonovima tosta, putera i lešnika. Elegantno, ali postojano i kompleksno. Karpaćo, sveži losos i krekeri sa krem sirom biće mu idealan partner.
89/100
1400 RSD
degustacija lastar brut 2016 vinski magazin vino fino
Lastar Brut 2016
Lastar
Levač
Sortni sastav: Šardone
Brut, tradicionalni metod
Na svaki način zaokružen, umeren, nežan i potpuno tipičan, pravi pravcijati Blanc de Blancs, dolazi iz Levča, iz vinarije Lastar, gde su svojim prvim penušavim vinom pokazali da su brzo savladali i taj enološki izazov. Svetlo obojen, zeleno – žut, Lastarov Brut već na oko nagoveštva svežinu. Vrlo elegantnog mirisa, u kome su još uvek prepoznatljive primarne voćne arome zelene jabuke, tropskog voća i zelenih citrusa, zaogrnute notama kvasca, brioša i hleba. Tu su čak i cvetne i sveže začinske note, nešto što podseća na rendani đumbir. Na jeziku mineralno, vrcavo i vibrantno, sitnih i postojanih mehurića, skladno i precizno u završnici. Lako se pije kao samostalno piće ili aperitiv, ali savršen će biti uz kremasta jela, kvalitetnu ribu i hladna predjela.
88/100
1900 RSD
degustacija princeps 2015 vinski magazin vino fino
Princeps 2015
Deurić
Fruška gora
Sortni sastav: Pino noar
Brut nature, tradicionalni metod
Zreo, bogat i razvijen miris samo je deo raskoši koju nudi iznenađujući Deurićev Princeps. Ovo je vino koje nije za svakoga, jer traži posvećenog, iskusnog konzumenta. Dakle, zaboravite koktele i usputnu čašu penušavca. Ovo je meditativno, duboko vino. Miris mu je pun zrelih, tercijarnih i sekundarnih aroma pečenog lešnika, livadskog meda, toplog brioša i biskvita. Voćni deo mirisa vrti se oko jabuke kožare, kompota od smokve i kandirane kore limuna. Tu je i jasna, čvrsta mineralnost koja se intenzivira u ustima, gde vino otktiva svoju beskompromisnu suvoću i kameni, slani karakter. Fokusirano, precizno, bogatih mehurića, oštro i očaravajuće. Uz ovakvo vino nemate puno izbora: pije se samo ili uz sveže ostrige, karpaćo od ribe ili kavijar.
91/100
3940 RSD
degustacija biser 2015 vinski magazin vino fino
Biser 2015
Aleksić
Vranje
Sortni sastav: Smederevka
Brut, tradicionalni metod
Prvo penušavo vino vinarije Aleksić, rađeno tradicionalnom metodom od smederevke brane 2014, pokazalo je postojanost, žilavost i potencijal da odležava, razvijajući svoj karakter do samog kraja ove godine, kada je nestalo sa polica. U vinariji Aleksić nastavili su da razvijaju svoju penušavu smederevku, pa su na police stigle i malo redizajnire boce iz 2015. Osim što drugačije izgleda, novi Biser je i drugačijeg karaktera, suvlji i čvršći od prethodnika. Miris mu je već sada razvijen, sa notama koje prizivaju jabuke petrovače, zreli grejpfrut, patišpanj i puter. Na jeziku je izvrsne svežine, živo i hrskavo, perzistentnih mehurića i postojanih orašastih i voćnih aroma. Nepretenciozno, živahno, ali skladno i ozbiljno penušavo vino. Odlično kao aperitiv, pratilac ribe, mekih sireva i sitnih zalogaja.
88/100
1300 RSD
degustacija trijumf rose 2017 vinski magazin vino fino
Trijumf rose 2017
Aleksandrović
Šumadija
Sortni sastav: Pino noar
Brut, tradicionalni metod
Vinarija Aleksandrović trenutno ima najširu paletu penušavih vina proizvedenih tradicionalnom metodom u Srbiji, a njihov penušavi Trijumf rose poslednji je u tom nizu. Svetlo roze boje, svež i naglašeno voćan, ovaj penušavac nudi puno sitnog bobičastog voća, a zatim i fine note hibiskusa i mandarine. U drugom planu razvija se nežni karakter odležavanja na talogu kvasca. Na nepcima svežina ribizli i malina, malo nota začinskog bilja i bademasti finiš. Balansiranog i veoma dugog ukusa, meko, pomalo orašato i naglašeno voćno. Ovaj penušavac lako će podneti intenzivniju hranu, poput slatkastih škampa ili gambora na crvenoj buzari, dimljenog lososa, sušija sa tunom ili čak kratko pečenih pačijih grudi.
90/100
1550 RSD
degustacija trijumf noir 2010 vinski magazin vino fino
Trijumf noir 2010
Aleksandrović
Šumadija
Sortni sastav: Pino noar
Extra brut, tradicionalni metod
Ukratko: izvanredno penušavo vino, lako uporedivo sa tipičnim primercima iz daleko poznatijih regiona sveta. Izuzetno kompleksno i zrelo, trenutno na svom vrhuncu. Trijumf noir je karakterni penušavac od pino noara koji pruža pregršt mirisa lešnika, prepečenog tosta sa puterom, zrele kruške orasnice, tahini paste, kore zrelog limuna i nekih suvih herbalnih nota koje podsećaju na zeleni čaj. Ako mu se posvetitie, verovatno će pružiti i više. U ustima je jednako kompleksno, bogatih aroma koje se otvaraju na jeziku jedna za drugom, puno i kompleksno, čvrstih kiselina i finih i postojanih mehurića. Veoma dugo ostaje na nepcima i tražeći jednako fine i kompleksne zalogaje. Na sve to, za cenu za koju se prodaje, nemoguće je kupiti bolje penušavo vino!
93/100
1800 RSD
degustacija penušava babaroga 2015 vinski magazin vino fino
Penušava Babaroga 2015
Bjelica
Fruška gora
Sortni sastav: Šardone
Extra brut, tradicionalni metod
Autentično penušavo vino vinarije Bjelica, kao i sva druga njihova vina, poprilično iskače iz zadatih okvira. Baš kao i imenom i etiketom, čim je sipate u čašu, Babaroga će vam nedvosmisleno i jasno staviti do znanja da imate posla sa nečim nesvakidašnjim. Snažan, intenzivan napad na nos donosi raskoš zrelog voća, breskve, dinju, marakuju, a zatim i vanilu, karamelu, cvetne note, vreli brioš i krem brule. Jednako potentno i puno i u ustima, raskošnih mehurića i meko, veoma dugo, sa ukusom u kom se smenjuju zrele breskve, zagoreli tost, vanila krem... Uparite ga sa čime god želite i istražujte, jer malo je hrane koju ovakvo vino neće da podnese.
92/100
6720 RSD