Početna»Vino»Degustacije»Degustacija šardonea: srpski vinari na pravom putu
08.06.2018.

Degustacija šardonea: srpski vinari na pravom putu


U slučaju da se družite sa ljudima koji često piju vino i ponešto znaju o njemu, a posebno ako su pomalo skloni vinskoj snobovštini, sigurno ste se već sreli sa onima koij se mršte na sam pomen šardonea. Kao, dosadno im je i već viđeno...Istina, nije takav stav od juče, i nije šardone ponekad dosadan samo potrošačima u Srbiji. Ljudi koji piju vino su radoznali, žele da istražuju i iskuse drugačije i novo, a šardonea zaista ima mnogo, iz svih delova sveta, pa možda i nije čudno da dođe do zasićenja. Posebno banalnim, naglašeno voćnim vinima sa previše slatkastih mirisa iz hrastovine, kakva se najviše i prodaju.

Ipak, reputacija šardone sorte zapravo nije ni malo ugrožena, pa šardone i dalje dominira vinskim kartama i policama radnji. I to globalno. Ne treba zaboraviti ni da su i dalje među najcenjenijim i najtraženijim belim vinima sveta upravo šardonei. U Srbiji sa povećanjem broja vinarija raste i broj šardonea u prodaji, ali ukupni kvalitet im vidljivo raste.

Glavni utisak sa ove degustacije je da se domaći vinari stilski sve više profilišu, te da su vina sve elegantnija i da se upotrebi drveta najzad prilazi sa više znanja i osećaja. Rezultat su najčešće moćna i kompleksna, ali elegantna i sveža vina. Pored njih, tu su i voćni, sočni, čisti šardonei bez drveta, namenjeni relativno brzoj potrošnji, kojima je kvalitet takođe solidno ujednačen.
degustacija trijumf barrique 2012 vinski magazin vino fino
Trijumf barrique 2012
Vinarija Aleksandrović
Šumadija
Razvijeno vino, na vrhuncu zrelosti, bogato i moćno, kompleksnog i slojevitog mirisa. Živa voćna aromatika na tragu kandiranog limuna, zrelog tropskog voća, kruške i badema, uz perfektno integrisano drvo. Tu je i prepoznatljiv mineralni štih, koji svoju punu dimenziju dobija u ustima, gde ovo vino očarava svežinom, punoćom i bogatom završnicom. Piti sada, ali slobodno može da se čuva još koju godinu.
93/100
2000 RSD
degustacija misija barrique 2015 vinski magazin vino fino
Misija barrique 2015
Vinarija Janko
Smederevo
Miris dinje, breskve i pegavih jabuka, uz note tosta, vanile i pečenog badema, izrazito sočno i zaokruženo. U ustima puno, sveže, aromatično i postojano, čiste voćne završnice. Kompleksno, ali razumljivo vino, spremno za uživanje.
91/100
1350 RSD
degustacija chardonnay deurić 2016 vinski magazin vino fino
Chardonnay Deurić 2016
Vinarija Deurić
Fruška gora

Intenzivan, topao i bogat miris u naglašenog karaktera slatkih začina, krem brulea, tosta sa puterom i karamelizovanog voća. Bogato, kremasto i puno vino, sa kičmom od izuzetno živahnih kiselina koje na jeziku potenciraju primarne arome tropskog i stonog voća.
90/100
1650 RSD
degustacija omnibus lector 2015 vinski magazin vino fino
Omnibus Lector 2015
Vinarija Erdevik
Fruška gora
Cvetni tonovi, kora limuna, zrelo voće, te obilje nota slatkih začina i pečenih lešnika, nose intenzivan i robustan miris potentnog šardonea odležalog u hrastovim sudovima. Topao, pun i zaobljen, snažnih aroma biskvita, voća i kandiranih citrusa. Intenzivno, postojano i sveže, ima potencijal za dalje odležavanje.
90/100
1950 RSD
degustacija babaroga 2016 vinski magazin vino fino
Babaroga 2016
Vinarija Bjelica
Fruška gora
Još uvek mlado, na početku puta ka svom vrhuncu i punoj intergaciji aroma, ali već sada potentno i raskošno vino. Intenzivan miris ananasa, dinje, breksve i manga, sa slatkim notama drveta, propolisa, vanile i putera. Bogatog i punog ukusa, žilavo, sa snažnim voćnom karakterom i svežinom u vrlo dugoj završnici.
90/100
2550 RSD
degustacija chardonnay s edition 2015 vinski magazin vino fino
Chardonnay S edition 2015
Vinarija Kovačević
Fruška gora
Duboko obojeno vino jednako dubokih, toplih aroma, koje podsećaju na zrelu breskve i drugo stono voće, sa notama pčelinjeg voska, začina i plemenitog drveta. Čvrste strukture, bogato, gotovo poput nekih nežnijih crvenih vina, raskošnog ukusa mineralanog karaktera.
90/100
1600 RSD
degustacija triangl chardonnay 2015 vinski magazin vino fino
Triangl Chardonnay 2015
Vinarija Lastar
Levač

Zrelo, razvijeno vino, plemenitog karaktera sa obiljem sekundarnih i tercijarnih nota. Miris kandiranog voća i suvog cveća, sa zrelim i potpuno integrisanim karakterom drveta. U ustima sočno i meko, uz fini mineralni štih, izuzetno postojano, sa završnicom koja priziva ukus zrelih kajsija i kompota od ananasa.
89/100
1750 RSD
degustacija trijumf barrique 2009 vinski magazin vino fino
Trijumf barrique 2009
Vinarija Aleksandrović
Šumadija
Vino koje je potpuno sazrelo, možda i prošlo svoj vrhunac, ali je i dalje potuno živo, bez značajnih tragova zamora. Karakter zrelog voća dopunjen je plementim tercijarnim karakterom koji donose nite meda, suvog cveća i nugata. I dalje živahno i iskričavo na jeziku, viskozno i strukturno vino.
89/100
2350 RSD
degustacija chichardonnay 2016 vinski magazin vino fino
ChiChardonnay 2016
Vinarija Chichateau
Fruška gora
Neodoljv cvetni štih na prvo mirisanje podseća na čaj od jasmina i rascvetali voćnjak, zatim sledi miris ušećerenog limuna, kruške i stonog voća. Dobro drvo otkrivaju note badema i voska. U ustima puterasto i kremasto, ali i intenzivno voćno. Ukus donosi tropsko i citrusno voće, dopunjeno karatkerom slatkih začina.
88/100
2900 RSD
degustacija lastar chardonnay 2016 vinski magazin vino fino
Lastar Chardonnay 2016
Vinarija Lastar
Levač
Prepoznatljiva sortnost, puno dinje i tropike, uz note pečenih lešnika, badema i malo vanilinskih nota. Na jeziku čisto voćno, sveže, čvrsto, citrusnog karaktera, sa toplim i finim aromama plemenitog drveta u skladnoj završnici.
87/100
1100 RSD
degustacija chardonnay 2016 vinski magazin vino fino
Chardonnay 2016
Vinarija Stari Hrast
Šumadija
Još jedan sveži šardone prepoznatljivog mirisa pegave jabuke, kruške, banane i ananas – dinje, sa elegantinim dodirom vanilinskih nota. Ne previše kompleksno, ali precizno i jasno vino, zaokruženo, sočno i slasno u ustima, sa iskričavim kislelinama i umerenom voćnom završnicom.
87/100
890 RSD
degustacija chardonnay selekcija vinski magazin vino fino
Chardonnay Selekcija
Vinarija Radovanović
Šumadija
Miris snažan, ali elegantan, topao i mek. Arome karamele, vanile, kokosa i biskvita, sa voćnim notama zrele banane, kruške i kore limuna. Dobre strukture, puno, čvrsto i umereno dugo.
87/100
1600 RSD
degustacija chardonnay 2015 vinski magazin vino fino
Chardonnay 2015
Vinarija Pusula
Pocerina
Finog, citrusnog i mineralnog karatera, elegantno i poptuno razvijeno. U ustima sveže, čvrste strukture, ali ne previše kompleksno. Ukus nosi umereno duge note kore limuna, začinskog bilja i zanimljiv slankasto – mineralan ton.
87/100
900 RSD
degustacija harizma 2017 vinski magazin vino fino
Harizma 2017
Vinarija Aleksandrović
Šumadija
Dobro, čisto i precizno vino, ni malo banalno, ali potpuno netipično! Miris najpre donosi - za šardone sasvim nestandardne - arome herbalnog, vegetativnog karaktera: kopriva, zelena kajsija i zelene jabuke. U ustima sveže, solidne strukture, sa notama limete, malo tropskog i stonog voća, postojano i dugo.
86/100
1500 RSD
degustacija chardonnay kovačević 2016 vinski magazin vino fino
Chardonnay Kovačević 2016
Vinarija Kovačević
Fruška gora
Snažan i čist voćni karakter u kom se smenjuju note tropskog i stonog voća, žute jabuke, citrusi, kruška i dinja. U ustima voćna sočnost, punoća i snažna, umereno duga citrusna završnica sa malo plemenite, bademaste gorčine.
86/100
1150 RSD
degustacija fabula mala 2016 vinski magazin vino fino
Fabula mala 2016
Vinarija Chichateau
Fruška gora
Zreo miris koji donosi arome kruške, marmelade od limuna, kandirane mandarine i zrelih jabuka. U pozadini se javlja korica hleba i neki fini, začinski štih. Umerene punoće, ali razigrano, dobre strukture i izrazite svežine. Slojevito, zanimljivo vino, umereno dugo.
86/100
1100 RSD