Početna»Vino»Degustacije»Degustacija grašca: Istinski biseri
08.12.2018.

Degustacija grašca: Istinski biseri

Ponuda vina od grašca na policama vinoteka ne odgovara zastupljenosti sorte u vinogradima u Srbiji , gde ona apsolutno dominira. Razlog leži u činjenici da većina vina završava u masovnim litarskim pakovanjima za donje police supermarketa ili se prodaje u plastičnim balonima kao rinfuz iz manjih vinarija. Vina od grašca još uvek nisu previše popularna, jer je njegova reputacija tek je počela da se obnavlja. Ipak, vinarije koje su odlučile da se grašcem pozabave onako kako on zaslužuje, već rade odličan posao, pa je ono što se nalazi na policama vrlo dobrog kvaliteta, uz par istinskih bisera.

Ko je učestvovao?

Na degustaciji grašaca vina su ocenjivali:

Robert Čevari, somelijer
Tomislav Ivanović, vinski kritičar
Perica Radović, vinski bloger
Igor Luković, vinski kritičar
degustacija vista hills grašac 2012 vinski magazin vino fino
Vista Hills grašac 2012
Vinarija Vista Hills
Fruška gora
Vino koje je i posle punih šest godina u sjajnoj kondiciji, sazrelo, razvijeno i veliko. Miriše kompleksno, ali prepoznaćete polen, sušenu kamilicu, lipu, zrele kruške, kajsije i nešto medasto (ali ne slatko!). Ovakvo bogatstvo aroma, sa puno plemenite tercijare, zapravo nije lako opisati. Umereno puno ne jeziku, plemenito u svojoj eleganciji, skladno i precizno, ovo vino traje dugo, donoseći nove i nove slojeve aroma. Verovatno najbolji grašac stvoren do sada u Srbiji.
92/100
2400 RSD
degustacija vinum grašac 2017 vinski magazin vino fino
Vinum grašac 2017
Vinarija Vinum
Sremski Karlovci
Mlad i potentan grašac, svež i dopadljiv, ali bogat, daleko od bilo kakve banalnosti. Intenzivnog mirisa sočne žute breskve, jabuke i grejpfruta, ovaj grašac nudi i slatke vanilinsko - začinske tonove u pozadini. Na jeziku sočan, bogat, karakteran, odličnih kiselina, u završnici donosi stono voće i koru limuna.
90/100
860 RSD
degustacija aldumaš 2017 vinski magazin vino fino
Aldumaš 2017
Vinarija Šijački
Fruška gora
Potentno vino kompleksnog mirisa u kom se prepliću vanila, sveža dunja i jabuka, kedrovina, mandarina, medne note, kandirani limun, ali i malo mineralnosti. Tek je na početku razvoja i potrebno mu je još vremena u boci. Na jeziku donosi punoću i raskoš, puterasti karakter, fine kiseline i dugu završnicu sa notama citrusa, kedrovine i stonog voća.
88/100
1400 RSD
degustacija grašac quet 2017 vinski magazin vino fino
Grašac Quet 2017
Fruškogorski vinogradi
Banoštor
Intenzivnog voćnog mirisa, sa obiljem aroma breskve, limete i zrelih jabuka, uz fini ton tropike. U ustima jednako potentno, sočno, citrusno, odličnih kiselina, umerene punoće i duge, skladne voćne završnice.
88/100
700 RSD
degustacija majstor i margarita 2017 vinski magazin vino fino
Majstor i Margarita 2017
Patkov vinograd
Fruška gora
Tipičan sortni karakter sa mirisom poštene domaže limunade, jabuke i kruške. Tu je ton sirovog badema u pozadini, kao elegantan mineralni štih. Svežih kiselina i laganog tela, gipko, u ustima donosi upečatljive ukuse jabuke petrovače i žutih ringlova, sa završnicom u kojoj se javlja nežna bademasta gorčina.
87/100
900 RSD
degustacija kišov grašac beli 2017 vinski magazin vino fino
Kišov grašac beli 2017
Vinarija Kiš
Sremski Karlovci
Miris žutog zrelog voća, delišes jabuke i breskve, uz note cvetnog i herbalnog karaktera koje podsećaju na maslačak. Umereno na svaki način, sa srednje punim telom, vrlo meko, sočno, pitko, srednje duge voćne završnice.
86/100
690 RSD
degustacija Šijački grašac 2017 vinski magazin vino fino
Šijački grašac 2017
Vinarija Šijački
Fruška gora
Dopadljivog primarnog mirisa sa puno voća: zrela dinja, jabuka, citrusi i banana. Tu su i arome zove, kao i herbalna nota koja podseća na miris svežeg sena. U ustima lagano, razigrano, fino, dovoljno sveže, umereno duge završnice koja nosi karakter limuna i jabuka petrovača.
86/100
660 RSD
degustacija knez miškin 2016 vinski magazin vino fino
Knez Miškin 2016
Patkov vinograd
Fruška gora
Prepoznatljivih sortnih aroma jabuke, kruška i breskve, finih, dobro uklopljenih kiselina, lagano, pitko, vibrantno , fino, citrusno.
85/100
890 RSD
degustacija grašac trivanović 2016 vinski magazin vino fino
Grašac Trivanović 2016
Vinarija Trivanović
Fruška gora
Čisto, neopterećujuće belo vino, sa jasnim aromama limuna i jabuka, uz note cvetnog karaktera koje podsećaju na kantarion i drugo žuto cveće. Srednje puno, strukturno, sveže vino, umerene završnice.
84/100
700 RSD
degustacija vagabundo grašac 2016 vinski magazin vino fino
Vagabundo grašac 2016
Tri mede i oblak
Fruška gora
Klasične sortne arome grašca, zelena jabuka, citrusi i malo vegetativnih nota. Laganog tela, ne previše intenzivan, ali skladan, solidnih kiselina, uz nežnu fenolnu trpskost. Umerene, voćno – herbalne završnice.
83/100
700 RSD