Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: FONTODI CHIANTI CLASSICO 2011
07.10.2016.

Vino nedelje: FONTODI CHIANTI CLASSICO 2011

Vinarija Fontodi
Panzano, Italija
2600 RSD
Ocena: 92/100

Igor Luković


Vina iz Kjantija pripadaju grupi najzanimljivijih italijanskih i svetskih vina. Zaista dobar Kjanti, posebno onaj iz apelacije Chianti Classico, pružiće vam ozbiljno uživanje u raskošnoj aromatici i upečatljivom karakteru, po pravilu za znatno manje novca od sličnih vina iz regija koje su na jačem glasu. Jedino što je oko Kjantija potrebno da se malo udubite u tumačenje etiketa i oznaka na njima, kako ne biste kupili neko od medikritetskih, bezličnih vina, kakvih u ovoj regiji takođe ima. U vina koja proizvodi vinarija Fontodi do sada se nisam razočarao, a njihov Kjanti, bez obzira na apelaciju ili godinu berbe, svaki put je bio dobar izbor. Tako je i sa njihovom Chianti Classico etiketom iz 2011. godine. Ta je berba u Toskani bila pomalo nezgodna, zbog izrazito toplog vremena i neuobičajeno ranog sazrevanja grožđa. Ipak, i pored toga, iz te godine moguće je naći sjajne Kjantije, a Fontodi svakako pripada toj grupi.

Prvo, ako imate dekanter, svakako ga upotrebite za ovo vino. Taloga u boci nema, ali će mu sat vremena na vazduhu značajno pomoći da se otvori i prikaže u svoj svojoj raskoši. Ovaj Kjanti odlikuju duboke i slojevite arome zrelih crnih trešanja i šljiva, crne čokolade, balzamskog sirćeta, kože i kedrovine, kao i nežni floralni ton koji podseća na ljubičice. Zaista vatromet mirisa! Telo mu je umereno puno, a relativno visok alkohol odlično uklopljen, pa i pored 14,5% osećaj topline i pečenja izostaje. Poseban kvalitet daju mu čvrste i jasne kiseline, koje intenziviraju voćni štih na nepcima. Vino je u ustima sočno i mesnato, a tanini mekani, prosto maze jezik. Završnica očekivano skladna, slojevita i veoma dugačka. Ovaj Kjanti prosto vapi za dobrim i slasnim komadom mesa. Lično sam se uverio da mu je sporo pečeni juneći obraz savršen par, ali ništa manje dobar neće biti ni zreli, odležali odrezak, kao ni gusti perkelt od divljači.