Početna»Novosti»Wine Vision by Open Balkan: Detaljna satnica masterklasova i radionica
14.11.2023.

Wine Vision by Open Balkan: Detaljna satnica masterklasova i radionica

U okviru pratećeg programa naći će se radionice i masterklasovi posvećeni značajnim vinskim regijama, poslovnim veštinama, naučnim saznanjima...

novost wine vision by open balkan detaljna satnica masterklasova i radionica vinski magazin vino fino
Prateći program masterklasova i radionica na sajmu Wine Vision by Open Balkan (16-19. novembar) izuzetno je bogat. Tokom dva dana, 17. i 18. novembra, u halama Beogradskog sajma ljubitelji vina moći će da učestvuju u radionicama posvećenim značajnim vinima i vinskim regijama od Srbije do daleke Kine, da unaprede svoje poslovne veštine i upute se u savremene tokove na tržištu, uhvate korak sa najnovijim naučnim saznanjima i otkriju još mnogo toga.

Ulaz na masterklasove i radionice je besplatan za sve posetioce sajma Wine Vision by Open Balkan sa važećim ulaznicama. Za ulazak je neophodna prethodna prijava putem mejla na adresu info@winevision.biz.

RASPORED RADIONICA

17. novembar

Hala 2A, Sala 1

13.00 – Vinska šetnja Toskanom
predavač: Nikoleta Dikova, Italija

Nikoleta Dikova je master enologije i iskusni poznavalac vina, posebno posvećena Toskani. Deleći svoje iskustvo, prošetaće nas kroz tipična vina Kjantija, Montalćina, Bolgerija i drugih toskanskih vinogorja.

14.30 - Snaga teroara Severne Makedonije – Klub 90+
predavač: Zvonko Herceg, Severna Makedonija

Velika vina iz kultnih vinarija Severne Makedonije, ocenjena najvišim ocenama od strane poznatih kritičara ili najuticajnijih svetskih ocenjivanja, naći će se na jednom mestu pred publikom Wine Vision sajma.

16.00 – Bogatstvo različitosti kineskih vina
predavač: prof Li Demei

Kina može da se pohvali dugom i bogato dokumentovanom istorijom vinarstva i vinogradarstva. Poslednjih godina, Kina je stekla reputaciju proizvođača visokokvalitetnih vina. Pridružite nam se u putovanju kroz kineski vinski pejsaž na masterklasu Bogatstvo različitosti kineskih vina, na kome ćete degustirati selekciju od šest vina iz četiri vinske regije.

17.30 - Ženska vinska vizija Srbije
predavač: Ljubica Radan

Vinarke zauzimaju sve snažniju ulogu na domaćoj vinskoj sceni. Kroz tajne njihovoh uspeha i najbolja ženska vina Srbije publiku vodi iskusna vinska ekspertkinja Ljubica Radan.

Hala 2A, Sala 2

14.00 – Župski prokupac u punom sjaju – vertikalna degustacija vinarije Budimir

predavač: Zdravko Brkić

Boje Lila Vielle Vigne i Sub Rosa, dva najpoznatija prokupca vinarije Budimir, prave se od grožđa sa loze starije od jednog veka, sa nekoliko različitih mikroteroara. Na radionici će publika imati priliku da upozna njihov fascinantni potencijal za odležavanje kao i karakteristike različith berbi.

15.30 – Caroline’s choice – Velika vina Srbije
predavač: Kerolajn Gilbi MW

Predsednica panela za vina Balkana na Decanter WWA takmičenju, ekspert za vina Jugoistočne Evrope i jedna od najuticanijih vinskih publicistkinja na svetu, Kerolajn Gilbi Master of Wine, pripremila je lični izbor srpskih vina koja smatra posebnim.

17.00 – OIV Webinar: Nova EU pravila za označavanje vina
predavači: dr Ignacio Sančez Rekarte i Rein-Žan Prins
moderator: prof. Teodor Jorgopulos

Novi pravni okvir i ono što vinari neizostavno moraju da znaju o njemu. Govornici će se baviti najvažnijim pitanjima na jednočasovnom edukativnom skupu, započinjući na taj način obrazovne aktivnosti OIV – Međunarodnog udruženja za zakone o vinarstvu i vinogradarstvu.

19.00 – Skin contact – macerirana vina Srbije
predavači: Đorđe Bikicki, Aleksandar Todorović, Bojan Baša

Trojica najpoznatijih „oranžista“ u Srbiji predstavljaju svoja i vina svojih kolega, govoreći o svojoj filozofiji, pristupu, novim stilovima oranž i ćilibarnih vina i trendovima među vinskom publikom.

Svečana sala Beogradskog sajma

17.00 – Vinogradarstvo u digitalno doba
predavači: prof. dr Alen Deloar, L'institut Agro Montpellier
Đovani Bigot, osnivač i agronom, Perleuve

Vrhunski eksperti govoriće o sponi tradicionalnog vinarstva sa najsavremenijom naukom i upotrebom veštačke inteligencije. Pridružite nam se u otkrivanju budućnosti održivog vinarstva.

Masterklas Kerolajn Gilbi MW na prošlogodišnjem sajmu Wine Vision by Open Balkan

18. novembar

Hala 2A, Sala 1

13.00 - Marketing and management strategies for Balkan wineries (Strategije u marketingu i menadžmentu za vinarije Balkana) – Wine Business School, Bordeaux
predavač: Galina Niforou, Daniel Menacho

Škola za vinski biznis iz Bordoa obavestiće balkanske vinske stručnjake o najnovijim trendovima u vinskom biznisu, unaprediće njihove veštine u međunarodnoj trgovini, kao i u merenju efekata digitalnog marketinga, primeni finansijskih simulacija i drugih ključnih veština. Govoriće se i o najnovijim brendovima, potrošačkim trendovima, najnovijim profesionalnim strategijama, merenju uspeha i predviđanju budućih razvoja. EWBC je najkraći i najefikasniji način za unapređenje vinskog posla.

14.30 – Tajne u čaši – Osnove degustacije i veštine uparivanja vina i hrane
predavač: Mira Šemić, vinski ekspert

Mira Šemić je dugogodišnja urednica izdanja Gault&Millau vodiča za Sloveniju i Srbiju, ali i vinski akademik, somelijerka i iskusni ekspert za vina i gastronomiju. Sa publikom sajma Wine Vision Mira Šemić nesebično deli svoja znanja i iskustva.

16.00 – Sweet and sticky – najbolja slatka vina sveta
predavač: Thomas Curtius MW

Da li je bolji Sotern ili Tokaji? Koja je razlika između ledene berbe, kasne berbe i probirne berbe? Da li je rizling najbolji sladak? Da li su sva pojačana vina slatka? Odgovore na sva pitanja daje Tomas Kurtius, Master of Wine.

17.30 - Genetski diverzitet vinove loze Srbije
predavač: prof dr Miroslav Grbić

Genetski diverzitet vinove loze Srbije kao osnova za razvoj autohtonog vinarstva Srbije, borbu protiv klimatskih promena i pravilno razmevanje istorije vinarstva na ovom prostorima.

Hala 2A, Sala 2

14.00 – Velika vina Goriških brda by Marjan Simčić
Važnost teroara u pravljenju prirodnih vina
predavač: Marjan Simčić

Jedan od najvećih vinara Slovenije i čitave Centralne Evrope govori o svom odnosu prema teroaru, lozi i vinarskoj filozofiji uz degustaciju kultnih etiketa njegovih vina.

15.30 – Tradicija za budućnost - srpske rakije i voćarska područja Srbije
predavač: dr Ivan Urošević
Srpska rakija polako ali sigurno stiče reputaciju jednog od najkvalitetnijih i najfinijih žestokih pića sveta. Za ispunjenje tog cilja, osim tradicije i tehnologije, potrebno je razumeti i tipične sorte i posebne teroare u voćarskim područjima Srbije.

17.00 – Sva lica Vranca ProCorde – vertikalna degustacija
predavač: Bojan Gašović
Jedno od najpoznatijih crvenih vina crnogorskih Plantaža, Vranac Pro Corde 1999 ove godine slavi 30 godina! Tim povodom, enolog Bojan Gašović vodiće vertikalnu degustaciju tih vina od 2003 do 2020, sa specijalnim iznenađenjem na kraju!

18.30 – Cveće, voće i začini – zašto volimo tamjaniku
predavač: Aleksandar Marinković
Srpska tamjanika vlada tržištem belih vina. Kakve su razlike među vinogorjima i koje su glavni stilski pravci i odlike tamjanike u Srbiji otkriva vinski edukator Aleksandar Marinković.

Povezani unosi