Početna»Novosti»Stiže Zlatni sremuš, novi karavan visoke kuhinje!
09.06.2025.

Stiže Zlatni sremuš, novi karavan visoke kuhinje!

Na svakoj večeri, jedan domaćin i jedan gostujući šef zajedno će kreirati autorski meni koji reinterpretira lokalnu tradiciju kroz savremeni kulinarski izraz

novost stiže zlatni sremuš novi karavan visoke kuhinje vinski magazin vino fino
Nakon drugog izdanja gastronomskog izazova Challenge Rekonstrukcija / Rinflajš, a u susret trećem takmičenju planiranom za oktobar 2025. godine, tim Challenge Rekonstrukcije u saradnji sa četiri renomirana restorana i osam vrhunskih šefova lansira ekskluzivni kulinarski serijal pod nazivom Zlatni Sremuš – 4 hands fine dining karavan!

Ova originalna uvertira u oktobarsko finale festivala predstavlja seriju od četiri izuzetne fine dining večere, koje će se održavati tokom juna, jula, avgusta i septembra, na pažljivo odabranim lokacijama – u Irigu, Beogradu, na Fruškoj gori i u Banjaluci.

Na svakoj večeri, jedan domaćin i jedan gostujući šef zajedno će kreirati autorski meni koji reinterpretira lokalnu tradiciju kroz savremeni kulinarski izraz. Prva od četiri večere dešava se u Vinskoj kući Kovačević u Irigu gde će gostujući šef biti osnivač koncepta New Balkan Cuisine, Vanja Puškar koji će zajedno sa šefom domaćinom Miletom Sekulićem praviti večeru u četiri ruke. Jul je mesec rezervisan za večeru pod nazivom Sensum koja će se odigrati u beogradskom restoranu Delirium Silence. Šef domaćin je Vladimir Kučera, vlasnik restorana i pobednik prvog Sarma Challenge-a dok će gostujući šef biti Marko Đerić iz restorana Langouste, ovenčanog jednom Mišlenovom zvezdom. U avgustu se fine dining karavan seli u selo Rakovac na Fruškoj gori, u restoran FIG gde će večeru za goste zajedno pripremati šefica FIG-a Dragana Kalaba i gostujući šef David Šimunić iz prestoničkog hotela Square Nine. I na kraju, karavan se iz Srbije seli u Banjaluku, na takozvanu Provansalsku svinjariju, večeru koju će pripremati Nikola Nikolić iz Pretopa i Dragan Šljivić, šef restorana Provence u kome će se i odigrati večera.

Novoustanovljeni simbol festivala – statua Zlatnog sremuša – pratiće svaku večeru, a na samom kraju, u oktobru, ona će biti dodeljena šefu koji, kako kažu organizatori, najdublje pronikne u esenciju rekonstrukcije ukusa na trećem izazovu Challenge Rekonstrukcija.

Ambasador karavana je Vukašin Mršević, pobednik nedavno završenog Rinflajš Challenge-a i sous-chef Mišelinovog restorana Korak iz Hrvatske. On će lično uručiti Zlatni sremuš novom laureatu festivala.