09.06.2025.
Stiže Zlatni sremuš, novi karavan visoke kuhinje!
Na svakoj večeri, jedan domaćin i jedan gostujući šef zajedno će kreirati autorski meni koji reinterpretira lokalnu tradiciju kroz savremeni kulinarski izraz

Nakon drugog izdanja gastronomskog izazova Challenge Rekonstrukcija / Rinflajš, a u susret trećem takmičenju planiranom za oktobar 2025. godine, tim Challenge Rekonstrukcije u saradnji sa četiri renomirana restorana i osam vrhunskih šefova lansira ekskluzivni kulinarski serijal pod nazivom Zlatni Sremuš – 4 hands fine dining karavan!
Ova originalna uvertira u oktobarsko finale festivala predstavlja seriju od četiri izuzetne fine dining večere, koje će se održavati tokom juna, jula, avgusta i septembra, na pažljivo odabranim lokacijama – u Irigu, Beogradu, na Fruškoj gori i u Banjaluci.
Na svakoj večeri, jedan domaćin i jedan gostujući šef zajedno će kreirati autorski meni koji reinterpretira lokalnu tradiciju kroz savremeni kulinarski izraz. Prva od četiri večere dešava se u Vinskoj kući Kovačević u Irigu gde će gostujući šef biti osnivač koncepta New Balkan Cuisine, Vanja Puškar koji će zajedno sa šefom domaćinom Miletom Sekulićem praviti večeru u četiri ruke. Jul je mesec rezervisan za večeru pod nazivom Sensum koja će se odigrati u beogradskom restoranu Delirium Silence. Šef domaćin je Vladimir Kučera, vlasnik restorana i pobednik prvog Sarma Challenge-a dok će gostujući šef biti Marko Đerić iz restorana Langouste, ovenčanog jednom Mišlenovom zvezdom. U avgustu se fine dining karavan seli u selo Rakovac na Fruškoj gori, u restoran FIG gde će večeru za goste zajedno pripremati šefica FIG-a Dragana Kalaba i gostujući šef David Šimunić iz prestoničkog hotela Square Nine. I na kraju, karavan se iz Srbije seli u Banjaluku, na takozvanu Provansalsku svinjariju, večeru koju će pripremati Nikola Nikolić iz Pretopa i Dragan Šljivić, šef restorana Provence u kome će se i odigrati večera.
Novoustanovljeni simbol festivala – statua Zlatnog sremuša – pratiće svaku večeru, a na samom kraju, u oktobru, ona će biti dodeljena šefu koji, kako kažu organizatori, najdublje pronikne u esenciju rekonstrukcije ukusa na trećem izazovu Challenge Rekonstrukcija.
Ambasador karavana je Vukašin Mršević, pobednik nedavno završenog Rinflajš Challenge-a i sous-chef Mišelinovog restorana Korak iz Hrvatske. On će lično uručiti Zlatni sremuš novom laureatu festivala.