Početna»Novosti»Probali smo novi jelovnik novog šefa kuhinje restorana Magellan
31.10.2025.Piše: Jelena Stojčić

Probali smo novi jelovnik novog šefa kuhinje restorana Magellan

Sezonalnost, preciznost, intrigantnost i pre svega izvanredan ukus: meni Nikole Jezdimirovića je jesenji biser koji se ne sme propustiti

novost probali smo novi jelovnik novog šefa kuhinje restorana magellan vinski magazin vino fino
Novi šef kuhinje itekako zna šta radi! – složili smo se jednoglasno dok smo isprobavali jela sa novog menija novog šefa prestoničkog fine dining restorana Magellan, Nikole Jezdimirovića. Nikola je u Magellanu dugo, radio je na poziciji sous šefa dok je kuhinju vodio Stefan Barca i već nam je odavno pokazivao šta sve ume, ali je sinoć nadmašio očekivanja Vino&Fino. Celokupnom utisku koji smo poneli iz Magellana doprinelo je i stručno vođenje kroz uparivanje hrane i vina, iskusnog ugostitelja i somelijera Tonija Demirovića, uz vrlo tačan servis i njihov prepoznatljiv brodski ambijent, koji već punu deceniju odbija da ostari.

Plovidba Magellanom, što je i ustaljeni naziv degustacionih menija ovde, ovog puta je započela intrigantim pozdravom iz potpalublja - hrskavom kuglicom punjenom lososom sa listićem dragoljuba na vrhu, zalogaj koji je tačno i vrlo precizno nagovestio ono što je dalje, tokom večeri, usledilo.


Šef Nikola Jezdimirović

Bulgur sa hobotnicom, začinjen pečenom paprikom, sa neočekivanim tvistom u vidu sveže nane, lagano je i kompleksno jelo sa kojim nas je šef Jezda, kako ga kolege inače zovu, kupio odmah na početku. Uz hobotnicu i bulgur stigla je i samsa sa gamborima, a uz ova dva jela Toni se odlučio za Frugov grašac iz 2024.

Pečeni celer, poslagan u vidu presovanih listića, sa mrvljenim lešnicima i veluteom od kestena vrlo je elegantno jelo – uravnoteženo, prefinjeno i puno karaktera. Jovićev rizling iz 2019 perfektno se uklopio uz domaće njoke punjene plavim i kravljim sirom koje su na tanjiru stigle u kremastom sosu od bundeve - jelo koje je vrlo vešto ispratilo sezonalnost na kojoj novi šef insistira.

Precizno izvedeni i vrlo ukusni bili su i grilovani krak hobotnice sa bademima i sušenim maslinama kao i pileći terin sa pačetinom. Ipak, iako saglasni da je apsolutno sve do sada navedeno bilo izvanredno, složili smo se i da je vrhunac večeri bio smuđ muselin, izvedba koju niko u Beogradu ne radi, napravljen sa tobikom, i poslužen uz pire od paškanata i kruške – počev od izgleda na tanjiru, preko kompleksnih tehnika izrade koje su mu prethodile, do vazdušastog zalogaja koji otvara sva čula - čips od kelja je tu da zakrcka pod zubima i da se nepce skroz raspameti.


Smuđ muselin - zahtevna i duga priprema apsolutno se isplatila

I taman kada pomislite, to je to – na sto prvo stiže domaći kitnikez sa čokoladom, pa onda i najnoviji desert – mus od anisa i lajma, uz kranč od parmezana, sorbe od kruške i na sve to „zakačen“ slatki list, da asocira na jesen.

Plovidbu Magelanovim novim menijem završili smo Grand Marnier – om posluženim na ledu i kori pomorandže, još jednim jednostavim, a tako efektnim Tonijevim iznenađenjem.

Slatka iznenađenja ispod krckavog lista javora