Novi šef kuhinje itekako zna šta radi! – složili smo se jednoglasno dok smo isprobavali jela sa novog menija novog šefa prestoničkog
fine dining restorana
Magellan,
Nikole Jezdimirovića. Nikola je u Magellanu dugo, radio je na poziciji
sous šefa dok je kuhinju vodio Stefan Barca i već nam je odavno pokazivao šta sve ume, ali je sinoć nadmašio očekivanja Vino&Fino. Celokupnom utisku koji smo poneli iz Magellana doprinelo je i stručno vođenje kroz uparivanje hrane i vina, iskusnog ugostitelja i somelijera
Tonija Demirovića, uz vrlo tačan servis i njihov prepoznatljiv brodski ambijent, koji već punu deceniju odbija da ostari.
Plovidba Magellanom, što je i ustaljeni naziv degustacionih menija ovde, ovog puta je započela intrigantim pozdravom iz potpalublja - hrskavom kuglicom punjenom lososom sa listićem dragoljuba na vrhu, zalogaj koji je tačno i vrlo precizno nagovestio ono što je dalje, tokom večeri, usledilo.
Šef Nikola JezdimirovićBulgur sa hobotnicom, začinjen pečenom paprikom, sa neočekivanim tvistom u vidu sveže nane, lagano je i kompleksno jelo sa kojim nas je šef Jezda, kako ga kolege inače zovu,
kupio odmah na početku. Uz hobotnicu i bulgur stigla je i samsa sa gamborima, a uz ova dva jela Toni se odlučio za Frugov grašac iz 2024.
Pečeni celer, poslagan u vidu presovanih listića, sa mrvljenim lešnicima i veluteom od kestena vrlo je elegantno jelo – uravnoteženo, prefinjeno i puno karaktera. Jovićev rizling iz 2019 perfektno se uklopio uz domaće njoke punjene plavim i kravljim sirom koje su na tanjiru stigle u kremastom sosu od bundeve - jelo koje je vrlo vešto ispratilo sezonalnost na kojoj novi šef insistira.
Precizno izvedeni i vrlo ukusni bili su i grilovani krak hobotnice sa bademima i sušenim maslinama kao i pileći terin sa pačetinom. Ipak, iako saglasni da je apsolutno sve do sada navedeno bilo izvanredno, složili smo se i da je vrhunac večeri bio
smuđ muselin, izvedba koju niko u Beogradu ne radi, napravljen sa tobikom, i poslužen uz pire od paškanata i kruške – počev od izgleda na tanjiru, preko kompleksnih tehnika izrade koje su mu prethodile, do vazdušastog zalogaja koji otvara sva čula - čips od kelja je tu da zakrcka pod zubima i da se nepce skroz raspameti.
Smuđ muselin - zahtevna i duga priprema apsolutno se isplatilaI taman kada pomislite, to je to – na sto prvo stiže domaći kitnikez sa čokoladom, pa onda i najnoviji desert – mus od anisa i lajma, uz kranč od parmezana, sorbe od kruške i na sve to „zakačen“ slatki list, da asocira na jesen.
Plovidbu Magelanovim novim menijem završili smo
Grand Marnier – om posluženim na ledu i kori pomorandže, još jednim jednostavim, a tako efektnim Tonijevim iznenađenjem.
Slatka iznenađenja ispod krckavog lista javora