Početna»Novosti»Vuk Vuletić: Težak test i izazovna degustacija
08.02.2023.

Vuk Vuletić: Težak test i izazovna degustacija

Predstavnik Srbije na svetskom šampionatu somelijera kaže da je početak današnjeg četvrtfinala doneo 100 zanimljivih teorijskih pitanja i dve praktične „glavolomke“

novost vuk vuletić težak test i izazovna degustacija vinski magazin vino fino
U Parizu je u toku nadmetanje za najboljeg somelijera sveta, u organizaciji Međunarodnog udruženja somelijera – ASI. Naš predstavnik, Vuk Vuletić, kaže za Vino & Fino, pred početak trećeg, praktičnog ispita u okviru četvrfinalnog programa, da je prvi dan doneo zanimljive izazove:

- Na degustaciji smo probali četiri crvena vina, lagano obojena, i dali su ukupno šest minuta da se za ta vina kaže koje su sorte i godine, i iz koje zemlje, i na kraju da se napiše šta je zajednički faktor u vinifikaciji koji povezuje sva ta vina. Posle toga imali smo šest minuta za pun organoleptički opis jednog pića. To je bilo suvo fortifikovano vino. Većina ljudi napisalo je da je u pitanju šeri amontiljado, a za ova crvena vina svi su pisali neke pinoe, gamee, nebiolo, garnačo...Za vina, trebalo je prepoznati šta je njihov zajednički faktor, da li jeste ili nije odležavalo u drvetu, da li su ubacivane peteljke, da li je amfora...To su sve bila lagana crvena vina, neka jako mlada, neka malo zrelija, a minut i po je vrlo kratko vreme da se sve to opiše.



Vuletić kaže i da je pisani test veoma težak:

- Usledio je pisani test sa 100 pitanja i 90 minuta za odgovore, sa pregršt Azije i uz dosta pitanja iz vinifikacije, iz zakonske regulative o sortama, o drugim pićima, pivu, kafi, cigama....Test je meni bio izuzetno težak, a ne znam kako je bilo drugima. Sada ide praktičan test, ima 68 kandidata, i kad dođem na red videću šta me čeka na njemu. S obzirom da su, prvi put do sada, promenili pravila tejstinga, verovatno će i sada uvesti nešto novo.

Jedno od pitanja odnosilo se i na Srbiju, kaže Vuletić:

- U jednom pitanju našla se i Srbija, i to Palić. To je bio jedini pomen Srbije na testu. Hrvatska je pomenuta par puta, i to kroz neka nabrajanja i povezivanja sa sortama i regionima. Slovenija isto - govori Vuk Vuletić, koji u Parizu nastupa kao predstavnik Udruženja somelijera Srbije - SERSA. Uz Vuletića je u Parizu potpredsednica udruženja, Marija Radović, kao i tim volontera iz Udruženja SERSA - Jovana Bajić, Valentina Mihailović, Jelisaveta Stanojević i Dejan Nešković - predvođen predsednikom Dejanom Živkoskim, kao šefom logistike takmičenja.

Povezani unosi