Početna»Novosti»Vino ne pomaže samo srcu, već i bubrezima?
08.03.2020.

Vino ne pomaže samo srcu, već i bubrezima?

Potencijalno dobra vest stiže sa Univerziteta Džons Hopkins: unos jedne do dve čaše vina dnevno povezan je sa manjim rizikom od bubrežne bolesti

novost vino ne pomaže samo srcu već i bubrezima vinski magazin vino fino
Tim istraživača na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru pronašao je, sasvim neočekivano, vezu između umerene konzumacije alkohola i manje verovatnoće za razvoj hroničnog oboljenja bubrega, bolesti koja pogađa mnoge starije ljude i drastično im umanjuje kvalitet života.

- Otkrili smo da je umerena konzumacija alkohola - do jedne čaše dnevno za žene i do dve čaše za muškarce - povezana sa manjim rizikom od bolesti bubrega u poređenju sa onima koji uopšte ne piju - rekla je za Wine Spectator autorka rada Emili Hu, doktorand na Univerzitetu Džons Hopkins.

Istraživači ističu da statistička korist od umerene konzumacije prestaje sa povećanjem količine unetog alkohola.

- Rizik od bolesti bubrega linearno opada pri kvantitetima od jedne do deset čaša nedeljno. Između deset i dvadeset čaša, rizik je i dalje nešto manji ali se statistička veza približava nuli, a iznad dvadeset čaša gubi se svaka statistička veza - naveli su autori studije.

Autori istražuju da rezultati studije nikako ne znače da ljudi koji uopšte ne piju treba da počnu da unose alkohol radi prevencije bolesti bubrega, i da je potrebno još puno istraživanja da se otkrije "tajna veza" između umerenog uživanja u piću i dobrog zdravlja bubrega.

- Ova studija je dobra vest za one koji već piju umereno, ali njeni rezultati nisu poziv na konzumaciju alkohola. Studija ima različita ograničenja i potrebno je još rada - istakli su istraživači.

Povezani unosi