25.04.2023.
Srbija zablistala u novom vodiču Gault & Millau
Dva restorana dobila su, po prvi put u našoj zemlji, četiri kuvarske kape poznatog vodiča
Dva beogradska restorana, Langouste i Salon 1905, prvi su lokali iz Srbije koji su dobili po četiri kape u gastronomskom vodiču Gault & Millau! Na ceremoniji održanoj u utorak uveče u beogradskom hotelu predstavljeno je novo izdanje vodiča za Srbiju, u kome se ove godine našlo 144 restorana, više od 100 POP restorana, uz 34 vinarije i 10 destilerija.
Na lepoj svečanosti, titule šefa godine i najboljeg somelijera proglasila je Marina Cvetić, iz vinarije Masciarelli iz Abruca, a čija premijum vina nose njeno ime.
Mira Šemić, direktor izdanja Gault & Millau za Srbiju i Sloveniju, rekla je da ima utisak da je učinjen velki iskorak za godinu dana i da su restorani podigli nivo usluge:
- Mi verujemo da je to i zbog nas, zbog ovog vodiča. Obišli smo restorane od Subotice do Vranja. Inspektori sada mogu na dijetu, a ne znam da li su već potražili savete za alkoholizam – našalila se Mira Šemić opisujući rad na ovogodišnjem izdanju poznatog vodiča.
Marija Labović iz Turističke organizacije Srbije rekla je da je gastronomija velika šansa Srbije na turističkom tržištu:
- Rezultati su sve bolji i čast je što imamo ovaj vodič koji postoji u 27 zemalja i koji je postavio Srbiju na gastronomsku mapu sveta. Jedan od top 5 motiva dolaska u Srbiju je gastronomija, koja je i među top 3 najpozitivnijih utisaka iz Srbije. Gastronomija je naš adut, i jedno je kada mi to kažemo, a drugo kada nam to kažu stručnjaci i profesionalci. Napravljen je iskorak i u broju kapa, što pokazuje da gastronomija napreduje i da imamo čime da se ponosimo – rekla je Labović.
Vodič Gault & Millau utemeljen je 1972. godine u Francuskoj i do danas je stekao reputaciju ustanove koja favorizuje savremeno kuvanje, a ne izbegava ni ocenjivanje neformalnih i tradicionalnih objekata, što mu je donelo reputaciju vrlo "demokratskog" vodiča. Ocene su izražene na skali od 1 do 20, odnosno 1 do 5 kuvarskih kapa. Sudije ocenjuju kvalitet hrane, kao i šefa i njegovo kuvanje, a ukupnoj oceni dodaju i utiske o usluzi, cenama i atmosferi u lokalu. Ocena ne pripada pripada restoranu kao takvom, već šefu i njegovoj gastro filozofiji i tehnici: ako šef ode iz restorana, sa sobom odnosi i svoju ocenu u vodiču Gault & Millau.
NAGRADE PO KATEGORIJAMA
Šef godine
Gijom Iskander, Langouste, Beograd
Šef tradicije
Dragan Cvetković, Bela reka
Šefovi budućnosti
Filip Ćirić, Homa, Beograd, i Dejan Popović, Fish & Zeleniš, Novi Sad
Najbolji somelijer
Stefan Mladenović, Corso. Beograd
Najbolji POP restoran
Morava Meat Concept Store, Beograd
Najbolji poslastičar
Dejan Veljin, Gorski hotel, Kopaonik
Najbolji mladi talenat
Stefan Živković, Koordinata, Beograd
Restorani sa tri kape:
Homa, Beograd
La pista Gorski hotel, Kopaonik
Restoran 27, Beograd
The Square, Beograd
Restorani sa četiri kape:
Langouste, Beograd
Salon 1905, Beograd