Početna»Novosti»Salaš Wine fest – prvi put, a već tradicionalan!
23.06.2025.piše: Ana Rusanov Vračević

Salaš Wine fest – prvi put, a već tradicionalan!

Sjajni Salaš kod Stare dunje ugostio je 23 vinske kuće i stotine ljubitelja vina, predstavio vina najstarije toskanske vinarije - a sve ovo pratila je autentična banatska hrana

novost salaš wine fest prvi put a već tradicionalan vinski magazin vino fino
Više od 500 gostiju posetilo je prvi Salaš Wine Fest koji je u subotu, 21. juna organizovan na Salašu kod Stare dunje. Ovaj događaj spojio je prijatan letnji dan, salašarsku atmosferu, 23 vinarije koje su izlagale svoja vina, banatsku domaću kuhinju i živu muziku, i raspoložene domaćine koji su se trudili da ugode svakom gostu. Dobro raspoloženje, vesela atmosfera, osmesi, visoko podignute vinske čaše sve su to bili utisci sa kojima su gosti napustili Salaš u kasnim večernjim časovima.

Prvi Salaš Wine fest počeo je u velikom stilu – masterklasom najstarije toskanske vinarije Ricasoli 1141. Ova istorijska kuća predstavila je šest etiketa ocenjenih sa više od 90 poena od strane vodećih svetskih vinskih kritičara, a neke od njih mogu i da se nađu na vinskoj karti salaša. Prostorija je bila mala da primi sve zainteresovane za ovu degustaciju.

Prema rečima Nenada Čavića, vlasnika Salaša kod Stare dunje koji sa velikom ljubavlju vodi ovo mesto, a ujedno obeležava 20 godina rada u ugostiteljstvu, Salaš Wine Fest će postati tradicionalna manifestacija.

- Salaš postoji osam godina, ali ja obeležavam 20 godina mog rada u ugostiteljstvu i planiram da ovo bude tradicija, da iz godine u godinu budemo sve bolji, da organizujemo masterklasove. Videćemo da to budu strane vinarije ili da se dogovaramo sa našim vinarima, dragim saradnicima – kaže Nenad Čavić za Vino & Fino, ne krijući zadovoljstvo i ponos zbog toga što je odziv za ovaj događaj premašio i njegova velika očekivanja.

- Posebno sam zahvalan vinarijama, kojih je danas dvadeset i tri, što je i prilika da gosti Salaša probaju različita vina. Sa vinarima radimo 20 godina, pošten smo kupac, trudimo se da imamo dobre odnose i oni to znaju – dodaje Čavić.



Salaš kod Stare dunje poznat je po autentičnoj atmosferi i banatskoj kuhinji. Tako je bilo i u subotu kada su svi specijaliteti bili tu – domaći „hleb od metar“ iz paorske peći, butkica, rebra na kajmaku – meni se ovde ne menja jer gosti upravo zbog domaćih specijaliteta i dolaze na Salaš.

Kada je reč o budućim planovima, Nenad Ćavić nade polaže u svoje sinove za koje se nada da će preuzeti posao i nastaviti njegovim putem.

- Salaš je moja ljubav, ja ovo živim i to je ono što najviše volim da radim. Trudimo se da organizujemo različita dešavanja kako bi gostima uvek dali dobar razlog za dolazak. Naši najverniji gosti su Beograđani i Novosađani koji dolaze ovde znajući da se dobro da se provedu i da probaju nešto što možda nemaju priliku da jedu svaki dan - da li je to supa od morke, supa od fazana, domaći hleb, bakin kolač, smederevac… Ljudi su to prepoznali i najviše vole taj osećaj kad ih vratimo u detinjstvo – objašnjava Čavić.

Mastreklas je bio pravi iskorak, a prema rečima našeg sagovornika izbor je pa“ na najstariju toskansku vinariju koja je i prva inostrana kuća čija vina su ušla na vinsku kartu na kojoj su do sad bila samo vina iz domaćih vinarija.

- Rešili smo da malo promenimo stvari, otišli smo u Toskanu, opredelili smo se za Ricasoli vinariju pošto oni imaju najdužu tradiciju - čak 33 generacije je u istoj porodici. Stalo mi je da posle 20 godina mojim gostima pružim priliku da probaju ta vina – zaključuje Čavić.

Bio je to jedan izuzetan dan i za Salaš kod Stare dunje, ali i za svakoga ko je uspeo da rezerviše sto i uživa u prvom Salaš Wine Festu. Sudeći po utiscima od ove godine, tradicija Salaš Wine Fest je već uspostavljena!