Danas je veliki dan za Sloveniju i njenu gastronomiju!
Ana Roš, najpoznatija slovenačka šefica i njen restoran
Hiša Franko smešten u malom mestu Kobaridu, od danas je ovenčan i trećom Mišlenovom zvezdom, najvišim priznanjem svetske gastronomije. Hiša Franko je tri godine zaredom uspela da zadrži dve zvezde, a trud Ane Roš i njenog tima se sada itekako isplatio. Hiša Franko je i jedni restoran u Sloveniji sa tri Mišlenove zvezde, a Rošova nikada nije krila da je treću zvezdu uporno priželjkivala.
U razgovoru za
Vino & Fino, pre godinu dana, šefica je izjavila da je
potpuno spremna za ovo što joj se sada dogodilo.
- Potpuno sam spremna za treću Mišlenovu zvezdicu, i to je želja celog tima Hiše Franko, ali ne znam da li je Mišlen spreman da nam odmah posle druge dodeli i treću zvezdu - rekla je šefica iz Kobarida za Vino & Fino na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
Mišlenove zvezdice ogroman su uspeh za zemlju koja ne spada u glavne turističke destinacije Evrope,
rekla je pre tri godine glavna šefica i vlasnica Hiše Franko za naš magaziin.
- Mišlen je veoma trebao Sloveniji, a o tome svedoče i rezultati. Slovenija je zemlja u kojoj ima samo milion i po stanovnika i nije turistička destinacija kao na primer Hrvatska. Slovenačka gastronomija ima perspektivu za još bolje rezultate, jer spada u jednu od najzelenijih zemalja u Evropi, ima proizvode kojih nema na drugom mestu i totalno je u trendu: Slovenija je superzelena i superprirodna zemlja – rekla je Ana Roš u razgovoru za Vino & Fino.