Početna»Novosti»Počinje nadmetanje za titulu prvog somelijera sveta
08.02.2023.

Počinje nadmetanje za titulu prvog somelijera sveta

Među takmičarima na svetskom prvenstvu somelijera je i naš predstavnik Vuk Vuletić, koji danas učestvuje u četvrtfinalu

novost počinje nadmetanje za titulu prvog somelijera sveta vinski magazin vino fino
Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 65 somelijera sa svih kontinenata (foto: ASI & HRVPROD)
U Parizu danas počinje nadmetanje za najboljeg somelijera na svetu, u organizaciji Međunarodnog udruženja somelijera (ASI -The Association de la Sommellerie International). Takmičari su juče prispeli u glavni grad Francuske. Među njima je i naš predstavnik Vuk Vuletić, koji je prošlog decembra pobedio na konkursu za našeg predstavnika na nadmetanju koje se po prvi put od 1989. godine održava u Francuskoj.

Prva runda takmičenja je četvrfinale koje će biti održano danas od 9 ujutru do 6 popodne, nakon čega slede polufinale (petak, 10. februar) i finale, zakazano za nedelju, 12. februar u velikoj Defans Areni, uz prisustvo više od 3.500 posetilaca.

Predsednik ASI Vilijam Vuter najavio je takmičenje za ponos i dugo sećanje:

- Put ka Parizu bio je dug i i krivudav, ali zahvaljujući snazi i izdržljivosti globalne zajednice somelijera, i kooperativnosti i posvećenosti naših domaćina, USDF (L’Union de la Sommellerie Française), uvereni smo da će ovo biti takmičenje za sva vremena.

Mark Almert iz Nemačke, koji trenutno nosi titulu najboljeg somelijera na svetu, rekao je da su njegove pripreme za nadmetanje u Antverpenu 2019. godine uključile svakodnevne degustacije vina, potom, jednom nedeljno, degustacije piva, sakea i žestokih pića i još mnogo toga. Najveći izazov, kako je rekao, predstavljala je izdržljivost. On je dao nekoliko saveta takmičarima – i sadašnjim i budućim – na koji način da se duhovno pripreme za ovu veoma izazovnu borbu.

- Morate, nakon celog dana provedenog na podijumu, sesti i vežbati sa karticama za učenje, možda i na teme u kojima ne uživate koliko biste želeli...Morate i da odbijate prijatelje i porodicu kada vas zovu u izlazak i na događaje. To ume da bude vrlo teško – govori Almert, koji podseća učesnike ovogodišnjeg takmičenja da u svakom trenutku budu skromni i radoznali.

- Nemojte se fokusirati samo na teoriju, servis i degustaciju. Morate se i mentalno pripremiti za takmičenje. Setite se da u životu ima i drugih stvari i pronađite ravnotežu. Nemojte zapostaviti porodicu, posao i prijatelje. Pripemite se, mentalno i emotivno, za pobedu, ali i za mogućnost da nećete postići svoje ciljeve...Ovo je maraton, a ne sprint.

Povezani unosi