Deseti, jubilarni
Međunarodni dan prokupca, proslavljen u utorak, 14. oktobra
Salonom prokupca u Konaku kneginje Ljubice, bio je još jedna prilika da se napravi presek stanja najvažnije autohtone crne sorte u Srbiji. Malo je reći da smo – oduševljeni! I prostorom – gde bolje da se degustira prokupac i razgovara sa vinarima od prohladnog i prelepog podruma Konaka kneginje Ljubice u istorijskom jezgru Beograda? – i entuzijazmom vinara i publike. U publici je bilo, ovoga puta, puno predstavnika diplomatskog kora, novinara vinskih medija, međunarodnih vinskih sudija, influensera, kolega vinara, a vinari su došli iz svih krajeva Srbije u kojima se gaji prokupac, od Župe do Šumadije u kojoj ova sorta uzima sve jači zamah.
Premijere i nove kućeBilo je dosta zanimljivosti, pa i novina. Upoznali smo se sa radom sasvim nove župske vinarije Natural Grape Concept, posvećene organskoj proizvodnji i
low intervention konceptu. Oni su na Salon premijerno doneli svoj prvi prokupac iz berbe 2023, robustno vino u kome se prepliću sveže voćne note i uticaj francuskog hrasta hrasta u kome je odležavalo 18 meseci.
Prokupac kuće Milinčić iz berbe 2017, koji nas je oduševio na prošlogodišnjem Salonu, ponovo je zablistao i u Konaku kneginje Ljubice, sada, nakon godinu dana, kao nešto zrelije vino, nešto „mirnijeg“ karaktera – spremno za još evolucije u boci.
Prvi prokupac kuće Tarpoš, iz berbe 2023, zablistao je na ovogodišnjem ocenjivanju Decanter sa vrtoglavih 95 poena: oni koji su ga prvi put degustirali baš na ovom Salonu, kako smo se uverili pred uvek prepunim štandom Tarpoša, shvatili su šta je oduševilo sudije u Londonu: razvijen i zreo za svoje godine, ovaj prokupac je pun voćne svežine, ali koncentrisan, elegantan sa izuzetno rafiniranim dodirom drveta.

Malo smo se zadržali i kod nestandardnih ekspresija prokupca, prvo kod Matijaševića čiji je apasimento Čukundeda Superiore 2019 – svakako najluksuznije vino od prokupca na tržištu – uspeo da pogodi balans između očekivane svežine i vedrine prokupca, i koncentrisanog karaktera apasimento vina. Yotta Bonsai 2020, vino koje se poredi sa amaroneom i u kontinuitetu je jedno od popularnijih na Salonu prokupca, osvaja aromama sušenog tamnog voća i karakterom koji poziva na uživanje uz kamin.
Pomenuli smo novine – najzanimljivija na Salonu svakako je serija vina od prokupca vinarije Duja, župske kuće u vlasnišvu porodice Đorđević, tek šest meseci prisutne na tržištu. Njihov Rskavac 2024 vino je koje je već sada potpuno spremno za konzumaciju – poletno, rustično u najboljem mogućem smislu, puno intenzivnih aroma crvenog voća: aromatski
showstopper koji se mora probati. Sve ove osobine dodatno su ojačane u vinu iz kasne berbe 3K, za koje je zaista teško poverovati da je sazrevalo samo godinu dana. Probali smo, na molbu vinara Momčila Đorđevića, i prokupac iz ovogodišnje berbe, u kome se, i pored viška zaostalog šećera i neželjenih aroma koje se brzo raziđu u čaši, vidi potencijal za još jedno odlično vino. Ova vina, uz snažnu kupažu Sparta – prokupac i bordovske sorte – govore, kao uostalom i sve što smo videli i probali u Konaku kneginje Ljubice, da se sa prokupcem radi ozbiljno, smelo, ambiciozno, i od Salona do Salona sve bolje.
Karavan prokupca u Župi i TopliciSalon prokupca, iako najvažniji, bio je samo jedan deo velike priče koja se i ove godine „zavrtela“ u danima koji su prethodili Međunarodnom danu prokupca. U subotu 11. oktobra u vinariji Doja obeležen je, zajedno sa topličkim vinarima, praznik naše važne sorte, a sutradan, 12. oktobra, po već ustaljenoj tradiciji, vinari Župe su prikazali svoje najbolje prokupce na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva, pokazavši da je ovaj vinorodni kraj sačuvao prokupac za nove generacije. I to nije sve – u velikom broju restorana, barova i vinoteka širom Srbije, pod sloganom I ovde se pije prokupac, uključili su se u promociju vina od ove sorte kroz degustacije, ponude vina po sniženim cenama...
U jubilarnoj godini, Međunarodni dan prokupca obeležen je na zadivljujući način, pre svega zbog radosti i entuzijazma vinara voljnih da pokažu da je prokupac za samo deset godina postao naš istinski vinski ponos.
Dan prokupca organizovali su Vinopedia i Vino & Fino, uz podršku kompanije Telekom.
