Početna»Novosti»Masterklas kuće Lis Neris: vina dotaknuta burom
14.05.2025.piše: Ana Rusanov Vračević

Masterklas kuće Lis Neris: vina dotaknuta burom

U Beogradu su pre nekoliko dana predstavljena vina jedna od najvažnijih vina iz italijanske regije Friuli – od pino griđa koji je njihov zaštitni znak, do jedne izuzetno uzbudljive kupaže

novost masterklas kuće lis neris vina dotaknuta burom vinski magazin vino fino
Postoje ljudi koji će, bez oklevanja, regiju Friuli u Italiji proglasiti za jednu od najboljih zona na svetu za pravljenje belih vina. Pre nekoliko dana, imali smo, u hotelu Crowne Plaza, priliku da se uverimo u ovo, na masterklasu vinske kuće Lis Neris, jedne od najvažnijih vinarija Friulija.

Vinarija Lis Neris nalazi se na severu Italije, u dolini reke Isonzo koja se u svom toku kroz Sloveniju zove Soča, a njen zaštitini znak predstavljaju vina od sorte pino griđo. Sa pričom ove porodične vinarije i njihovim najboljim vinima upoznala nas je suvlasnica Federika Pekorari. Ovo je, kako je rekla, njen povratak u Beograd posle 10 godina i kako je primetila, srpsko tržište je danas mnogo strastvenije po pitanju vina i vinske kulture, što je i opredelilo ovu vinariju da plasira vina u Srbiji.

Federika Pekorari pripada petoj generaciji vinara iz porodice Pekorari, čija istorija datira još od druge polovine 19. veka. Friuli je inače najmlađi vinski region u Italiji gde se sa modernom proizvodnjom vina počelo relativno kasno, tek sedamdesetih godina prošlog veka, sa povratkom ljudi na selo iz velikih industrijskih centara. S obzirom na to da se nalaze na severu Italije, uz samu granicu sa Slovenijom, kao i da su istorijski bili povezani sa Austrougarskom monarhijom i Bečom, ovde se neguje tradicionalni pristup proizvodnji vina: jedna sorta i vino nazvano po njoj.

Vinogradi Lis Neris vinarije nalaze se na relativno malom području koje ima jedinstvenu mikroklimu određenu blizinom mora sa jedne strane, i visokim planima sa druge, kao i burom (italijanski bora) koja dolazi sa severoistoka i omogućava dugo sazrevanje grožđa i snažnu koncentraciju aroma. Zemljište je porozno, i, iako je oblast vrlo kišna, ovde se voda odmah drenira uslovljavajući lozu da je svojim korenjem traži u dubljim slojevima zemljišta, dajući vinima izrazito mineralni karakter. Za vreme sušnih godina u vinogradu se obavlja vrlo kontrolisano i precizno navodnjavanje.

Federika Pekorari strastveno je predstavila rad istorijske kuće Lis Neris

Porodica Pekorari se sedamdesetih godina okreće proizvodnji kvalitetnih vina i danas raspolažu sa 74 hektara vinograda. Ovde se prave stilska vina sa ličnim pečatom, sa minimalnom upotrebom mehanizacije i pažljivom selekcijom preparata. Vinarija poštuje princip održivosti, koriste se vakuumske prese, a sva energija dolazi sa solarnih panela. U Lis Nerisu veruju da se time stvaraju autentična vina koja verodostojno odslikavaju teroar.

Prva ljubav i samo srce vinarije predstavlja sorta pino griđo i vino Gris čije dve berbe 2021. i 2009. smo imali priliku da uporedimo. Uvreženo mišljenje da je reč o mladim, svežim, laganim vinima ovde jednostavno ne važi. Ova vina dolaze iz najstarijeg vinograda u vinariji, ona su unikatna sa ličnim pečatom i kompleksnom mineralnošću. Odležavaju u korišćenom hrastu 11 meseci i bar godinu dana u boci. Ovde je strpljenje od ključne važnosti kako bi se otkrio pun potencijal vina. Na nosu dominiraju začinske note i voćne arome, izuzetno sveže a na nepcu je slankasto, zaokruženo i moćno vino duge završnice sa veoma dobro uklopljenim drvetom, mineralno i intenzivno. Vino koje ima veliki potencijal za odležavanje što je i pokazalo ono iz 2009. godine.

Sa još jednog starog vinograda dolazi i šardone Jurosa čije smo dve berbe 2021. i 2018. takođe imali priliku da uporedimo. Oba vina izrazito sortnog karaktera, sa slankastim, mireralnim akcentima, lakim, kremastim „pečatom“ šardonea i svežim voćnim aromama.

Degustirali smo i jedan sovinjon blan, Picol 2022, druga najvažnija sorta posle pina griđa na koju je fokus kuće Lis Neris prebačen relativno skoro – pre petnaestak godina. Reč je o izuzetno toploj godini i vinu kom je mnogo pažnje poklonjeno u samom vinogradu, a u podrumu je primenjen drugačiji pristup sa fermentacijom u nerđajućem čeliku i sa više hrasta što se u vinu i oseća. Inače - u svim vinima je nivo alkohola oko 14 odsto, što se zbog živih kiselina ipak uspešno balansira.

I za kraj Confini 2019, vino koje važi za jednu od najboljih regionalnih etiketa i ponos kuće Lis Neris. U pitanu je uzbudljiva, neočekivana kupaža pina griđa, kasne berbe traminca i rizlinga koji su odvojeno sazrevali 11 meseci, pa tek onda spojeni u blend. Iznenađujuće vino, koje se na prvi gutljaj opaža kao slatko - iako je, kako kaže Federika Pekorari, u njemu samo jedan gram rezidualnog šećera. Vino puno kontrasta, mineralnog, slankastog karaktera, velike svežine, vibrantno, iznenađujuće, vrlo aromatično i ogromnog gastronomskog potencijala, ovo je izuzetno gastronomsko vino koje se odlično sljubljuje uz azijsku kuhinju i presnu ribu. Odličan kraj masterklasa veoma važne italijanske kuće i uzbudljiv susret sa belim vinima punim karaktera jedne velike, šarolike i važne vinske regije.


Masterklas je bio popunjen do poslednjeg mesta