Postoje ljudi koji će, bez oklevanja, regiju Friuli u Italiji proglasiti za jednu od najboljih zona na svetu za pravljenje belih vina. Pre nekoliko dana, imali smo, u hotelu Crowne Plaza, priliku da se uverimo u ovo, na masterklasu vinske kuće
Lis Neris, jedne od najvažnijih vinarija Friulija.
Vinarija Lis Neris nalazi se na severu Italije, u dolini reke Isonzo koja se u svom toku kroz Sloveniju zove Soča, a njen zaštitini znak predstavljaju vina od sorte pino griđo. Sa pričom ove porodične vinarije i njihovim najboljim vinima upoznala nas je suvlasnica Federika Pekorari. Ovo je, kako je rekla, njen povratak u Beograd posle 10 godina i kako je primetila, srpsko tržište je danas mnogo strastvenije po pitanju vina i vinske kulture, što je i opredelilo ovu vinariju da plasira vina u Srbiji.
Federika Pekorari pripada petoj generaciji vinara iz porodice Pekorari, čija istorija datira još od druge polovine 19. veka. Friuli je inače najmlađi vinski region u Italiji gde se sa modernom proizvodnjom vina počelo relativno kasno, tek sedamdesetih godina prošlog veka, sa povratkom ljudi na selo iz velikih industrijskih centara. S obzirom na to da se nalaze na severu Italije, uz samu granicu sa Slovenijom, kao i da su istorijski bili povezani sa Austrougarskom monarhijom i Bečom, ovde se neguje tradicionalni pristup proizvodnji vina: jedna sorta i vino nazvano po njoj.
Vinogradi Lis Neris vinarije nalaze se na relativno malom području koje ima jedinstvenu mikroklimu određenu blizinom mora sa jedne strane, i visokim planima sa druge, kao i burom (italijanski bora) koja dolazi sa severoistoka i omogućava dugo sazrevanje grožđa i snažnu koncentraciju aroma. Zemljište je porozno, i, iako je oblast vrlo kišna, ovde se voda odmah drenira uslovljavajući lozu da je svojim korenjem traži u dubljim slojevima zemljišta, dajući vinima izrazito mineralni karakter. Za vreme sušnih godina u vinogradu se obavlja vrlo kontrolisano i precizno navodnjavanje.
Federika Pekorari strastveno je predstavila rad istorijske kuće Lis NerisPorodica Pekorari se sedamdesetih godina okreće proizvodnji kvalitetnih vina i danas raspolažu sa 74 hektara vinograda. Ovde se prave stilska vina sa ličnim pečatom, sa minimalnom upotrebom mehanizacije i pažljivom selekcijom preparata. Vinarija poštuje princip održivosti, koriste se vakuumske prese, a sva energija dolazi sa solarnih panela. U Lis Nerisu veruju da se time stvaraju autentična vina koja verodostojno odslikavaju teroar.
Prva ljubav i samo srce vinarije predstavlja sorta pino griđo i vino
Gris čije dve berbe 2021. i 2009. smo imali priliku da uporedimo. Uvreženo mišljenje da je reč o mladim, svežim, laganim vinima ovde jednostavno ne važi. Ova vina dolaze iz najstarijeg vinograda u vinariji, ona su unikatna sa ličnim pečatom i kompleksnom mineralnošću. Odležavaju u korišćenom hrastu 11 meseci i bar godinu dana u boci. Ovde je strpljenje od ključne važnosti kako bi se otkrio pun potencijal vina. Na nosu dominiraju začinske note i voćne arome, izuzetno sveže a na nepcu je slankasto, zaokruženo i moćno vino duge završnice sa veoma dobro uklopljenim drvetom, mineralno i intenzivno. Vino koje ima veliki potencijal za odležavanje što je i pokazalo ono iz 2009. godine.
Sa još jednog starog vinograda dolazi i šardone
Jurosa čije smo dve berbe 2021. i 2018. takođe imali priliku da uporedimo. Oba vina izrazito sortnog karaktera, sa slankastim, mireralnim akcentima, lakim, kremastim „pečatom“ šardonea i svežim voćnim aromama.
Degustirali smo i jedan sovinjon blan,
Picol 2022, druga najvažnija sorta posle pina griđa na koju je fokus kuće Lis Neris prebačen relativno skoro – pre petnaestak godina. Reč je o izuzetno toploj godini i vinu kom je mnogo pažnje poklonjeno u samom vinogradu, a u podrumu je primenjen drugačiji pristup sa fermentacijom u nerđajućem čeliku i sa više hrasta što se u vinu i oseća. Inače - u svim vinima je nivo alkohola oko 14 odsto, što se zbog živih kiselina ipak uspešno balansira.
I za kraj
Confini 2019, vino koje važi za jednu od najboljih regionalnih etiketa i ponos kuće Lis Neris. U pitanu je uzbudljiva, neočekivana kupaža pina griđa, kasne berbe traminca i rizlinga koji su odvojeno sazrevali 11 meseci, pa tek onda spojeni u blend. Iznenađujuće vino, koje se na prvi gutljaj opaža kao slatko - iako je, kako kaže Federika Pekorari, u njemu samo jedan gram rezidualnog šećera. Vino puno kontrasta, mineralnog, slankastog karaktera, velike svežine, vibrantno, iznenađujuće, vrlo aromatično i ogromnog gastronomskog potencijala, ovo je izuzetno gastronomsko vino koje se odlično sljubljuje uz azijsku kuhinju i presnu ribu. Odličan kraj masterklasa veoma važne italijanske kuće i uzbudljiv susret sa belim vinima punim karaktera jedne velike, šarolike i važne vinske regije.
Masterklas je bio popunjen do poslednjeg mesta