Devet izvanrednih balkanskih vina bilo je u fokusu jednako odličnog i važnog masterklasa koji je održan na nedavno završenom sajmu Vinitaly u Veroni. Masterklas o vinima Balkana vodili su
Luka Gardini, italijanska i međunarodna vinska zvezda koja stoji iza poznatog sajta The Wine Killer, veoma uticajnog u svetu a naročito na azijskim tržištima, i
Tomaž Kavčič, šef iz Slovenije čiji je restoran Gostilna pri Lojzetu ovenčan Mišlenovom zvezdicom.
Masterklas, održan 4. aprila, bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a neki su i stajali sa strane. Na ovom dešavanju za koje se veruje i da je bilo najposećeniji događaj pratećeg programa sajma Vinitaly zapaženi su i vinski novinari autoritativnih medija kao što su
Forbes,
Corriere della Sera i italijanske “vinske Biblije”, magazina i vinskog vodiča
Gambero Rosso.
Sva predstavljena vina, po tri iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, bila su od autohtonih sorti, a Luka Gardini nadahnuto je govorio o njima, uz zaključak da su u pitanju, bez izuzetka, izvanredna vina koja dostojno predstavljaju balkansko vinarstvo.
Šef Tomaž Kavčič, vlasnik restorana kojim njegova porodica upravlja već četiri generacije i u kome se na savremen način, uz dosledno poštovanje filozofije lokalnog i sezonskog, interpretira gastronomska tradicija, uspeo je da predstavi svoja jela u nemogućim uslovima, u sali koja nije namenjena za takve poduhvate. I to nisu bili kanapei, već prava jela, kreirana u skladu sa balkanskom baštinom i sa namirnicama sa Balkana, uključujući i pravi kajmak i meso divljači.
Ukupni utisak događaja bio je odličan, a publika oduševljena vinima, “hibridnim” konceptom radionice i pozitivnom energijom koju su širili Gardini i Kavčič.
Ovo, naravno, nije bila jedina prilika da se na sajmu Vinitaly uživa u balkanskoj vinskoj kulturi. Štand sajma
Wine Vision by Open Balkan uspeo je da tokom četiri dana postane stecište zaljubljenika u vino ovog regiona, uz prezentaciju 200 etiketa autentičnih vina iz tri zemlje – Srbije, Severne Makedonije i Albanije.