Početna»Novosti»Jedinstvena degustacija stotinu vina iz Bordoa
20.04.2023.

Jedinstvena degustacija stotinu vina iz Bordoa

Vina iz berbe 2020. predstavljena su na izvanrednom događaju u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure

novost jedinstvena degustacija stotinu vina iz bordoa vinski magazin vino fino
Čak 100 vina iz Bordoa degustirano je u utorak u vinoteci Wine & Pleasure, na događaju kakav do sada verovatno nije održan u Beogradu. Sva degustirana vina bila su iz berbe 2020, i to odlična selekcija čuvenih kuća Sen Emilijona, Pomerola i svih važnijih apelacija Leve obale: Margo, Pujak, Sen Estef, Sen Žilijen i Pesak-Leonjan. Bila je ovo jedinstvena prilika da se uporede vina različitih cenovnih kategorija, od onih koja staju 20 evra do onih od nekoliko stotina evra po boci, kao i da se uporedi kvalitet berbe u različitim apelacijama.

Vina na degustaciji potvrdila su ocene da je 2020. bila veoma zanimljiva berba u Bordou. Blaga zima izazvala je rano cvetanje i početak vegetacije, na početku formiranja grozdova bilo je dovoljno padavina, a onda je usledilo suvo i toplo leto bez padavina do sredine avgusta. Međutim, iako su neki vinogradi patili od suše, temperature nisu išle u ekstreme i grožđe je ravnomerno sazrevalo. Posle toga došle su obilne padavine koje su prijale biljkama, a potom i zahlađenje koje je uravnotežilo poslednju fazu sazrevanja, ali bez podsticanja bolesti grožđa.

Rezultat je berba koja nije bila obilna, ali je kvalitet uglavnom veoma dobar, posebno sudeći po vinima sa Leve obale. Zapravo, topli karakter se malo više prepoznaje na Desnoj obali, u Sen Emijonu i Pomerolu, odnosno, čini se da ovakvu klimu merlo teže podnosi nego kabernei. Uz arome koje su u ponekim vinima na ivici prezrelog voća, javljaju se i suvi i gorkasti tanini. To je više izuzetak nego pravilo jer neke etikete su oduševile, a bilo i je i izvanrednih iznenađenja, posebno u kategoriji manje skupih vina (detaljan izveštaj moći će se pročitati u narednom štampanom izdanju magazina Vino & Fino).

Degustaciju je organizovala vinoteka Wine & Pleasure, u saradnji sa francuskim negosijanima sa kojima održava poslovne odnose, i čiji su predstavnici i lično bili prisutni na degustaciji koja je bila jedinstvena prilika da se za svega 6.000 dinara probaju izvrsna vina, od kultnih do nekih sasvih novih etiketa.

Događaj je bio podeljen u tri slota od po dva sata, tako da u degustacionoj sali nijednog trenutka nije bila gužva i vina su mogla da se probaju u profesionalnoj atmosferi i izvanrednim uslovima. Posebnu pohvalu zaslužuje osoblje vinoteke Wine & Pleasure koje je svakog trenutka bilo na raspolaganju posetiocima.