Početna»Novosti»Izašao je novi broj magazina Vino & Fino
04.04.2023.

Izašao je novi broj magazina Vino & Fino

Žene u vinskom poslu, foodie kultura, bistroi koji menjaju lice naše gastro scene, degustacija širaza i još mnogo toga predstavljeno je u novom izdanju našeg magazina

novost izašao je novi broj magazina vino fino vinski magazin vino fino
Vremenske prilike možda nisu u skladu sa kalendarom, ali je zato 47. broj magazina Vino & Fino sav u znaku proleća! Jedna od vodećih tema novog broja jeste – Ženski rukopis u srpskim vinima. U obimnom tekstu predstavili smo vinarke koje daju pečat vinskoj renesansi Srbije kroz rad u vinarijama Aleksić, Stemina, Temet, Šijački, Verkat, Imperator i drugim, potom u naučnim ustanovama u našoj zemlji i u svim drugim institucijama i kompanijama u kojima se slavi vino i neguje ženski dodir vinske profesije.

Tu je i intervju sa Žanom Sebastijanom Filipom, direktorom Domaines Barons de Rotschild, velike vinske kuće Francuske, kao i razgovor sa Vladimirom Hadžićem, vinogradarom čiji rad umnogome obeležava savremenu vinsku scenu Srbije. Širaz, sorta koja polako stvara svoje čvrsto uporište u srpskim vinogradima, predstavljen je kroz degustaciju odabranih etiketa, a somelijer Dušan Vranić ocenio je vina čuvene toskanske vinske kuće Bibi Graetz.

U novom Gastro brevijaru predstavljen je kavijar, aristokratsko jelo koje i kod nas ima dugu i zanimljivu istoriju. Šef Vanja Puškar, utemeljivač koncepta New Balkan Cuisine, govori o svojoj bogatoj i interesantnoj karijeri i o stanju na našoj gastro sceni, a najveći srpski foodie globtroter Miroslav Šokčić Šok je u neverovatnom intervjuu ispričao štošta o najradikalnijiim obrocima u kojima je uživao, od pacova u pirinčanim poljima Azije do degustatorskih menija u nekim od najboljih restorana na planeti. Predstavili smo i čitav niz vrhunskih bistroa koji našim gradovima daju šmek velikih metropola, i potrudili se da i u ovom broju, kao i u ranijim, zavirimo u svaki kutak naše vinske i gastro scene!