18.10.2025.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Stigli su Mišlenovi ključevi, stižu li i nove zvezde?
Decembar se približava, a sa njim i "strašni sud" čuvenog vodiča

Kako javljaju ugostitelji, Mišlenovi inspektori su tu! Na zadatku, u restoranima u Srbiji – obilaze, proveravaju i traže nove favorite kako bi u decembru izneli svoj strašni sud. A decembar evo ga, samo što nije - kuca na vrata. Novih favorita za zvezdicu sve je manje. Fine dining restorani se zatvaraju, ili posluju jedva na nuli, i generalno, stav ugostitelja je - pusti me zvezde, gledam kako da preživim.
Ipak, šuška se da najviše šanse za novu zvezdu ove godine ima Salon 1905 na čelu sa šefom kuhinje, mladim i perspektivnim Ivanom Tasićem. I lično, podržavam šuškanja – jer je Ivan pravo osveženje na sceni, precizan i izvrstan kuvar koji je za kratko vreme vratio stari sjaj Salonu.
I on je upravo možda i najbolji dokaz koliko mladi šefovi trenutno vladaju scenom – od novih favorita za zvezdu tako se onda i nameću Delirium Silence sa sjajnim šefom Vladimirom Kučerom, zatim S5 by Angie na čelu sa mega talentovanom Anđelom Risimić, kao i novi Legat čiju kuhinju vodi odličan šef Milorad Božić. Svi oni su, #samokažem, ove godine kuvali na 5 Star Dinner, a društvo im je pravio i Marko Đerić – stari zvezdaš restorana Langouste koji je uz Fleur de Sel na čelu sa maestralnim Nikolom Stojakovićem ove godine u trci za drugu zvezdu na čemu, kako kažu i pokažu, vrlo posvećeno rade, ali opet - svi pričaju o novim zvezdicama, a niko o tome da je dobra stvar i kada se zadrži postojeća - zar ne?
U ekipi novih favorita, da su otvoreni, mogli bi da budu, bar po idejama i zamislima koje se vrte oko tih koncepata, Puškarov Vid i La Gora na čelu sa, opet veoma mladim šefom Nikolom Šorakom.
Priča se po gradu da su u trci za zvezdu, ove godine, i novi hotelski restorani - u Bristolu i St. Regis-u, dok se od restorana u hotelima koji već imaju preporuku u Mišlenovom vodiču verovatno ovog puta neće izroditi zvezda jer kao i restoranska scena, i hotelska je u vrlo teškom položaju, te u borbi za preživljavanje ponajviše stradaju upravo hotelski restorani koji, uglavnom nažalost i zvrje prazni.
Takođe, od 22 restorana koji već imaju preporuke u Mišlenovom vodiču, za zvezdu se nadmeću Magellan sa novim šefom kuhinje, Homa sa Filipom Ćirićem koji se ponovo vratio u kuhinju, Enso i Klub književnika.
I na kraju, baš bi bilo super da dođu nove zvezde, ali bi možda još više bilo super da se lista preporuka malo koriguje i proširi jer dosta je restorana koji tu nedostaju, a definitivno ima i onih kojima mesto zaista nije u vodiču.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se!