Početna»Novosti»Gastro pregled: Prve zvezdice stižu u decembru?
04.03.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Prve zvezdice stižu u decembru?

Kod nas je Mišlenov vodič ograničen samo na Beograd, dok hrvatsko izdanje obuhvata celu zemlju - a čekali su tri godine da se neki restoran van primorja ovenča prvom zvezdom

novost gastro pregled prve zvezdice stižu u decembru vinski magazin vino fino
Samo pet dana pred objavljivanje Mišlenovog vodiča za Francusku za 2023. godinu, čuveni šef Gi Savoj obavešten je da je posle dve decenije izgubio treću zvezdu u svom restoranu Monnaie de Paris. Direktor vodiča pozvao ga je i saopštio mu da su morali da degradiraju njegov restoran i da mu oduzmu zvezdu što je Savoj, prihvatio sa velikim razočaranjem, naročito jer je njegov restoran već šest godina, prema cenjenom rangiranju La Liste, najbolji na svetu. Takođe, u novom izdanju za Francusku, kako pišu strani mediji, njegov restoran neće biti jedini koji je ove godine izgubio zvezdu, već se sprema još iznenađenja.

Kod nas, kao što sigurno znate, ovakvih iznenađenja i dalje nema, jer još uvek ni nema te toliko željene i dugoočekivane prve „Mišelinke“. Ali ako pogledamo iskustva iz regiona, i uporedimo Beograd i Zagreb na primer, prvu zvezdu, po tome, trebalo bi da dobijemo sledećeg decembra.
Vodič je u Hrvatsku došao 2017. godine, ali je tek u izdanju za 2020. godinu jedan kontinentalni restoran uspeo da se ovenča prvom zvezdom - Noel u Zagrebu.

U našoj zemlji, Mišlenov vodič ograničen je na Beograd, dok hrvatsko izdanje obuhvata celu zemlju, pa je tako u prvoj godini vodiča restoran Monte u Rovinju dobio prvu zvezdu u komšiluku. Ali, zaista, morski restorani nikako nisu za upoređivanje sa onima na kopnu. Ne bih smela da kažem da je zvezdicu lakše zaraditi na moru nego na kopnu, ali u slučaju Istre ipak verujem da je to bilo malkice jednostavnije. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog same lokacije i svega što ima da ponudi u gastronomskom smislu.

S druge strane, zamislite samo kolika je odgovornost, na primer, na leđima Ane Roš koja je odmah dobila dve zvezde, što se ne dešava gotovo nikad jer osim velikog uspeha koji stiže posle zvezde, sigurno je i mnogo veća odgovornost nego pre nje, a kuvarske slobode je sigurno manje jer odstupanja od Mišlenovih strogih pravila, ako želite da zadržite zvezdu, gotovo da ne sme ni da bude.

Novo izdanje za Hrvatsku očekuje se ovih dana, a hrvatski restorateri, kao i naši, ako lista ne bude izgledala dosta drugačije u odnosu na prošlu godinu, ostaće razočarani. Zapravo, opšte mišljenje gastro javnosti je da ukoliko u 2023. ne bude novih zvezdica, vodič neće imati smisla. Nešto slično smo i mi pomislili kada smo videli spisak preporučenih restorana u Beogradu za ovu godinu, jer i kod nas inspektori kao i da nisu bili, već su samo prepisali listu i dodali još tri hotelska restorana.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.