Početna»Novosti»Gastro pregled: Nova poskupljenja u restoranima
01.04.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Nova poskupljenja u restoranima

Cene će morati da se ponovo podignu, tvrde ugostitelji, i to ubrzo, posle Uskrsa i 1. maja

novost gastro pregled nova poskupljenja u restoranima vinski magazin vino fino

Kada smo prošle subote objavili gastro pregled o preskupim beogradskim restoranima, telefon mi se, doslovno, usijao! Javili su mi se i neznani i znani ugostitelji da mi kažu da situacija i nije baš tako jednostavna i da su restorateri bukvalno primorani da podignu cene. U protivnom, kriza će do kraja godine, kako sami predviđaju, zatvoriti više od polovine restorana u Beogradu. Takođe, ugostitelji su ubeđeni da ovo nije kraj i da će nova poskupljenja u restoranima morati da se dese ponovo i to ubrzo, posle Uskrsa, odnosno od prvog maja. Kažu, da su neminovna s obzirom na porast svih troškova, počev od cene rada koja je skočila, pa tako, konobarska plata nije više pedeset hiljada dinara, već sedamdeset.

Zakup prostora za restoran od dvesta kvadrata, kako su mi rekli, u zavisnosti od lokacije, u Beogradu je od tri i po do sedam hiljada evra, a struja na tu kvadraturu izađe minimum dvesta hiljada dinara mesečno. Osim toga, domaći restorateri su očajni još i jer dozvole za bašte i reklame nikad nisu bile skuplje nego sad, a isto je i sa taksama za muziku. Jednostavno, država je podigla sve namete, tako da ugostiteljima, očigledno, ne preostaje ništa drugo nego da podignu cene u svojim restoranima i nažalost, upravo zbog takve situacije, svoje restorane indirektno profilišu kao mesta „samo za bogate“, što sam sigurna, da je retko kome ikada bio cilj.

Ali, nisu poskupeli samo restorani u Beogradu. Početkom marta, Rasmus Kofoed, šef Geraniuma, zvanično najboljeg restorana na svetu predstavio je novi model poslovanja da bi preživeo, a koji se upravo zasniva na gotovo dvostruko većoj ceni degustacionog menija, koja inače, trenutno iznosi 510 evra i to bez pića. Sa pićem, iz Geraniuma možete izaći „kratki“ i za čak tri hiljade evra.

Pa sad, kada znamo i ovo, možda beogradski restorani i nisu toliko skupi?

Šalim se, jesu.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.